Doorgaan naar artikel

Tuinbouw positief over nu, onzekerder toekomst

Oogst wittekool op het perceel met oogstband. Foto: Jeroen Verheul

Oogst wittekool op het perceel met oogstband. Foto: Jeroen Verheul

Tuinbouwbedrijven in Nederland hebben vertrouwen in hun huidige bedrijf, maar over de toekomst is dat vertrouwen lager.

Dat blijkt uit de agro-vertrouwensindex van LTO, Flynth, het ministerie van LNV en Wageningen University & Research. In de tuinbouw (vollegrond en glasteelt apart) is de stemming over de huidige situatie op het bedrijf het beste van alle land- en tuinbouwsectoren. Die stemming over de huidige situatie is ook beter dan het langjarige gemiddelde, blijkt uit de meting. In het vierde kwartaal waren telers in de vollegrond (inclusief bollen en bomenteelt) positief over het product.

Perspectief twee en drie jaar

Gevraagd naar de bedrijfssituatie over twee of drie jaar zijn de ondernemers echter minder zeker. Daar blijft de score in het vierde kwartaal duidelijk onder het langjarige gemiddelde. Niet duidelijk is wat dit veroorzaakt of wat het betekent. Of dat bijvoorbeeld duidt op opvolgingsproblemen wordt bijvoorbeeld niet onderzocht.

Ondernemers hebben de enqûete tussen 5 en 25 januari ingevuld. Er hebben bijna 650 bedrijven deelgenomen aan de enquête. Dat is een record, aldus de onderzoekers. Meerder factoren kunnen van invloed zijn op het vertrouwen van telers in hun bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld de coronacrisis zijn, maar ook persoonlijke omstandigheden, de marktsituatie of het weer kan van invloed zijn.

Beheer
WP Admin