Doorgaan naar artikel

Tuinbouw omarmt Caroline en haar BBB

BBB wordt in de typische boerenprovincies als grootste partij gepeild. Maar ook de tuinbouwstem lijkt voor Caroline van der Plas en co.

Dat komt naar voren in de opmerkelijke tussenstand van de poll op gfactueel.nl. De traditionele winnaars in de tuinbouw, VVD en CDA, blijven ver achter bij de BoerBurgerBeweging. Geen verrassing natuurlijk voor een van de tuinbouwvertegenwoordigers van de partij van Caroline van der Plas.

Mariëlle de Jong gaat voor een zetel in Schieland en de Krimpenerwaard. - Foto: BBB
Mariëlle de Jong gaat voor een zetel in Schieland en de Krimpenerwaard. - Foto: BBB

Mariëlle de Jong staat op plek 2 van de BBB-kandidatenlijst voor het bestuur van Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. Van oorsprong tuindersdochter uit Ter Aar en nu is ze projectmanager woonachtig in Rotterdam. Actief in de tuinbouw bij o.a. Greenport West-Holland en meer specifiek bij tuinbouwtalenten- en startupplatform HortiHeroes. Na 15 maart vermoedelijk ook een dagdeel in de week bij het waterschap waar veel van de kassen ten noorden van Rotterdam onder vallen.

Nuchter verstand in politiek

Wat is volgens haar de aantrekkingskracht van die politieke nieuwkomer die stormenderhand het platteland overneemt? “Ik denk dat veel mensen graag wat meer nuchter verstand in de politiek willen zien”, zegt De Jong. “Realistisch kijken naar wat er mogelijk is en willen samenwerken in plaats van polariseren.”

De Jong startte in 2011 een Facebook-pagina die aandacht wilde vragen voor het platteland. “Degene met wie ik dat initiatief had genomen, benaderde me nu of ik op een lijst wilde. Voor een partij die de verbinding zoekt, de kennis in de stad en de kunde van het platteland bij elkaar wil brengen, wil ik me wel inzetten.”

KRW realistisch uitvoerbaar

Het praktische werk van een waterschap, dat trekt De Jong wel. “De beschikbaarheid van schoon water, dat is voor de tuinbouw van levensbelang. Maar hoe kunnen we alle bepalingen van de Europese Kaderrichtlijn Water ook realistisch uitvoerbaar maken?”

Dat gaat ze niet allemaal zelf bepalen. “Ik kijk er naar uit om een klankbordgroep met boeren en tuinders uit ons waterschap te gaan formeren, maar ook met natuurorganisaties erin.” En dat kan natuurlijk ook als de belofte van de voor BBB zo gunstige peilingen op de verkiezingsdag toch niet mochten worden ingelost. De enige peiling die telt is die van 15 maart.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin