Doorgaan naar artikel

‘Tuinbouw financiert ontwikkeling aardwarmte’

Frank Schoof, voorzitter van het Platform Geothermie - Foto: Warmtenet Hengelo premium

Frank Schoof, voorzitter van het Platform Geothermie - Foto: Warmtenet Hengelo

De glastuinbouw blijft investeren in de kennisagenda geothermie en daarmee de techniek ontwikkelen die ook voor andere sectoren beschikbaar komt.

Dat zegt Frank Schoof, voorzitter van het Platform Geothermie, over zes nieuwe onderzoeken die de glastuinbouw samen financiert met de overheid. In totaal wordt aan deze ‘cruciale onderzoeken’ € 500.000 besteed. Zo willen de tuinders een probleem oplossen met ophoping van bacteriën in de systemen.

Ophoping

Dat kan tot risicovolle situaties leiden, blijkt uit de onderzoeksomschrijving. Volgens Schoof is recent gebleken bij een aantal putten dat deze ophoping voorkomt. Vooralsnog leidt dat niet tot grote problemen, maar wel is meer pompvermogen mogelijk en kunnen schadelijke gassen vrijkomen.

Spreiding putten

Ook steekt de sector geld in onderzoek naar de beste inzet van putten in een gebied. “Stel dat in een gebied een doublet een maximale opbrengst heeft en bij uitbreiding blijkt dat een nieuw doublet achterblijft, kun je dan niet beter de doubletten zo plannen dat beide een suboptimale, maar opgeteld hogere warmteopbrengst levert?”

Ander onderzoek in dit programma is gericht op beter inzicht in de potentiële productie van doubletten, maar ook toepassing van technieken uit de oliewinning.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin