Tuinbouw blijft koploper in lijst faillissementen

29-01-2016 | Laatste update op 24-08 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

74 bedrijven in de landbouw gingen in 2015 failliet, dat is 20 procent minder dan in 2014. Veertig keer betrof het een tuinbouwbedrijf.

Het totaal aantal faillissementen neemt voor het 2e  achtereenvolgende jaar af. In bijna alle (landbouw) sectoren gingen minder bedrijven failliet, behalve in de veehouderij en bloementeelt. In die sectoren moesten juist meer bedrijven noodgedwongen stoppen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meer bedrijven in problemen dan failliet

In 2015 gingen 20 veebedrijven failliet, in 2014 waren dat er 9. Het aantal failliete melkveebedrijven steeg van 1 naar 6, het aantal failliete varkensbedrijven steeg van 4 naar 6. Volgens woordvoerder Cor Pierik is het aantal faillissementen in de landbouw maar een topje van de ijsberg. “Het aantal bedrijven met financiële problemen is veel groter”, volgens Pierik, “Maar dat leidt lang niet altijd tot een faillissement.”

Meeste faillissementen in tuinbouw

Nog steeds gaan de meeste bedrijven in de tuinbouw failliet: met ruim 40 in 2015. De veehouderij heeft nu de tweede positie ingenomen die jarenlang was voorbehouden aan de dienstverleners in de land- en tuinbouw.

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur
Meer over


Beheer