Tuinbouw aast op crowdfunding

17-02-2015 | |
Tuinbouw aast op crowdfunding

Accountantskantoor Flynth ziet kansen voor tuinbouwbedrijven die een deel van hun financiering via Crowdfunding willen laten verlopen. Crowdfundingplatform voor de tuinbouw Fundaplant ziet eveneens groeiende mogelijkheden

Vorige week maakte het kabinet bekend blij te zijn met de snelle groei van deze vorm van kredietverlening. Er zijn nu zo’n honderd crowdfundingplatforms actief. De Autoriteit Financiële Markten houdt toezicht en de regering heeft garantiekapitaal beschikbaar gesteld. Vorig jaar verdubbelde het geïnvesteerde bedrag naar 63 miljoen euro. Het is volgens Flynth voor tuinbouwondernemers zaak om zich vooraf goed te verdiepen in het bereik van de platforms. “De betere platforms trekken inmiddels ook grotere en betere financiers aan”, aldus de agrarische accountant in haar nieuwsbrief. Het zogenaamde gestapeld financieren waarbij crowdfubnding wordt gecombineerd met andere, meer traditionele financieringen zoals een banklening, is volgens Flynth sterk in opkomst.

Een extra reden om aan crowdfunding te denken is de impact die het lanceren van een project als mogelijk crowdfunding object kan hebben op social media. Een mooi plan kan het bedrijf op een andere manier onder de aandacht brengen van een grote groep mensen. Dat kan een nieuwe en trouwe groep klanten opleveren.

Fundaplant weer actief

Specifiek voor de tuinbouw is enkele jaren geleden platform Fundaplant opgezet. Op een door telers gezamenlijk gefinancierd onderzoek in de hortensia’s na zijn daar nog geen projecten verwezenlijkt. Coördinator Geert van Oosterhout verwacht echter wel meer beweging. “Zo lang er nog restantbudgetten bij het PT beschikbaar waren kozen partijen liever nog voor die bekende weg. Maar daarvan is de bodem nu wel in zicht.”

Er is recentelijk een nieuw project in de steigers gezet. Via Fundaplant wordt gezocht naar deelnemers in een onderzoek naar een betere centrale uitleesbaarheid van sensoren in de kas die de vochthuishouding in de grond monitoren. Van Oosterhout: “Niet iets waar het brede publiek in gaat participeren. Fundaplant richt zich echt op het netwerk in de tuinbouw, van telers en toeleveranciers.”

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer