Doorgaan naar artikel

‘Tuin in puin’ bestudeert faillissementsuitspraak en rol Rabobank

Stichting Kredietverdriet, vooral in de tuinbouwcrisis actief met het platform Tuin in puin, bestudeert de uitspraak over het faillissement van een bouwbedrijf en de rol van Rabobank.

Rabobank heeft als huisbank van bouwbedrijf Midreth in strijd met zijn bancaire zorgplicht gehandeld. Het gerechtshof in Arnhem heeft dat in hoger beroep bepaald. Bovendien ging de bank te ver toen hij ‘excessieve vergoedingen’ vroeg voor noodkredieten.

Die uitspraak wil Tuin in puin bestuderen. Tuin in puin bestaat nog altijd, maar behartigt nog maar enkele zaken, waaronder de afwikkeling van een faillissement van een cactuskweker. Er melden zich nog altijd telers bij de organisatie, zo laat een woordvoerder van Tuin in puin weten.

Met het initiatief Tuin in puin poogde de stichting Kredietverdriet tuinders uit bijzonder beheer bij te staan. De stichting haalde hard uit naar banken met de website Bankenboeven.nl.

Schadevergoeding

Bouwbedrijf Midreth ging in 2011 failliet na enkele jaren financiële problemen te hebben gehad. Door de crisis en die problemen had het bedrijf weinig mogelijkheden om buiten Rabobank om geld te lenen. Van die situatie maakte de bank misbruik, oordeelt de rechter. Een schadevergoeding moet later nog worden vastgesteld.

Midreth-oprichter Joop Leliveld is blij dat hij in hoger beroep gelijk kreeg. “Eindelijk gerechtigheid”, zei hij. De bank heeft volgens hem een uiterst kwalijke rol gespeeld, die uiteindelijk mede heeft geleid tot het faillissement.

Rabobank laat persbureau ANP weten het vonnis te bestuderen en daarna pas over eventuele vervolgstappen te beslissen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin