Doorgaan naar artikel

True pricing: wat is de echte prijs van appels?

Bij de prijs van een kilo Nederlandse appels kom 18 cent bovenop aan maatschappelijke en milieukosten. Dat blijkt uit onderzoek van de True Price Foundation. Die onderzocht de ‘echte prijs’ van appels.

Steeds meer partijen zien voordelen in het berekenen van de ‘echte prijs’ van voeding: true cost-pricing. Negatieve externe effecten van de voedselproductie zijn dan meegerekend in de kostprijs van een voedingsproduct. Alle kosten en baten die gepaard gaan met de productie en consumptie van voeding worden meegenomen. Wanneer deze maatschappelijke kosten worden uitgedrukt in euro’s, spreekt men van true cost.

Tijdens het webinar ‘Peilstok in de echte waarde van voedsel in Nederland’ van de Transitie Coalitie Voedsel, spraken ondernemers en wetenschappers onlangs over true pricing.

Lees meer over dit onderwerp op FoodAgribusiness.nl: Steeds meer beweging in true pricing in Nederland

Hoog elektriciteitsverbruik bij koelen appels

Michel Scholte is mede-oprichter en directeur van True Price Foundation. Deze organisatie zet zich in voor het gangbaar maken van true pricing. Uit het onderzoek van de stichting blijkt dat het hoge elektriciteitsverbruik door het koelen van de appels een belangrijke rol speelt bij het berekenen van de echte prijs. Fruittelers zouden hier conclusies uit kunnen trekken dat zonnepanelen bijdragen aan verduurzaming van het product.

Als je weet waar je kosten zitten, weet je ook wat je eraan kunt doen

Michiel Kortstee van de Fruitmotor, een coöperatie van fruittelers in de Betuwe, werkte mee aan het onderzoek naar de echte prijs van appels. Hij zegt dat zijn partij veel baat heeft gehad bij het onderzoek. “Wij weten nu dat klimaatimpact en landgebruik de grootste kosten zijn van ons product. Als je weet waar je kosten zitten, weet je ook wat je eraan kunt doen. Wij gebruiken de inzichten om een doorrekening om naar een duurzamere manier van telen te gaan.”

De Fruitmotor liet ook de echte prijs berekenen van de appels van hun fruittelers. Dit kwam uit op € 0,14 per kilo. Het verschil andere Nederlandse appels zit volgens het onderzoek van True Price Foundation in de sociale kosten die lager zijn doordat er geen onderbetaling plaatsvindt bij de Fruitmotor. De kosten zijn een inschatting.

Share this

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

redacteur Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin