Doorgaan naar artikel

‘Trotse tuinder heeft belangrijkste job die er is’

Foto: Peter Roek premium

Foto: Peter Roek

Geleid door de liefde stapte ik 25 jaar geleden als rasecht stadsmeisje een klassieke, trotse tuindersfamilie binnen.

Met mijn uitgesproken interesse in kunst en cultuur werd de verwachting van een ‘gezonde boerendochter’ als schoondochter niet bepaald ingevuld. De schok aan beide kanten was dan ook aanzienlijk en voorspelbaar.

‘Burgers’ noemde de tuindersfamilie iedereen die niet de kost verdiende met een agrarische activiteit. Land- en tuinbouw werd beschouwd als het allerhoogste goed. Het meest te waarderen beroep. Toen vond ik dat aanmatigend.

‘Land- en tuinbouw werd beschouwd als het allerhoogste goed; het meest te waarderen beroep’

Een kwart eeuw later, en al even gepokt en gemazeld in de tuinbouwsector als mijn tuindersfamilie, begrijp ik beter wat toen gezegd werd. Meer nog, ik geef hen gelijk. Onze sector voorziet iedereen van voedsel, zodat we niet meer als jagers en voedselverzamelaars moeten rondtrekken.

Het beroep van boer en tuinder verdient dan ook alle respect. Het gebrek daaraan werd afgelopen week pijnlijk duidelijk in een spraakmakende reportage ‘Boerenbedrog’ op de Belgische televisie. Boeren die zelf geen enkele inspraak hebben in prijsvorming en tegen verlies blijven produceren, vind ik wraakroepend. Het gebrek aan kennis en bewustzijn van de consument was opvallend evenals de ontoereikendheid van de veilingen.

‘Het is wraakroepend dat boeren die zelf geen inspraak hebben, tegen verlies blijven produceren’

Maar ook de bedrijfsvoering is sterk veranderd. Niemand ontsnapt aan de economische realiteit. Elk bedrijf moet goed gerund worden met aandacht voor de markt. Dat is zeker zo, maar de marges in de keten zijn vaak groot genoeg, alleen gaan ze niet altijd naar de producent. Jaren werd er berust in de werking van de coöperatie, die voor en door tuinders werd opgericht. Maar de coöperatie is geëvolueerd naar een zwaar gesubsidieerd instituut dat er niet in slaagt om haar werking aan te passen aan de grote diversiteit aan noden die de hedendaagse tuinbouw kenmerkt.

‘Beste tuinder, ga in dialoog met instanties die bedoeld zijn om onze sector te ondersteunen’

Beste tuinder, groeiende ontevredenheid dwingt tot verandering. Ga in dialoog met instanties die bedoeld zijn om onze sector te ondersteunen. Je hebt immers de belangrijkste job die er is!

Delen

Image
Petra Veldman

marketingmanager

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin