Doorgaan naar artikel

‘Tropische warmte kan nog weerslag krijgen in bladgewassen’

“Een beetje later dan verwacht, maar aan het einde van de eerste week in mei hebben we onze eerste bladgewassen geoogst”, laat Gert van Vugt van Tuinderij Van Vugt in Achthuizen op 30 mei weten. “Het onkruid bij de gewassen die onder het doek zaten viel mee, daar hebben we niets meer aan hoeven doen.” De kwaliteit van het geoogste product was goed.

Onder de huidige omstandigheden zit de groei er goed in, maar in de periode dat van de vroegste plantingen het doek ging, was dat wel anders. “We hebben nog doek teruggelegd op latere plantingen om er de groei in te krijgen. Tot twee weken geleden wilde het ook nog niet zo, door de straffe noord, noordoosten wind. Pas toen de wind naar het zuidwesten draaide, kwam de groei pas goed op gang.”

Beregenen met regenboom

In de gewassen lollo rossa, rode eikenbladsla en babyleaf waarin momenteel geoogst wordt is de kwaliteit uitstekend. “Het is wel even afwachten wat in de komende weken de weerslag zal zijn van het tropische weer. We zijn druk met beregenen met onze haspel en 50 meter brede regenboom. We krijgen het ook rond gezet door van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat , maar je weet nooit of er toch niet wat binnenrand insluipt.”

Geen verbod

Het oppervlaktewater op Goeree Overflakkee is van prima kwaliteit. “De ec is iets van 0,5. Het is gewoon goed water om mee te beregenen. Nee, met verboden om uit oppervlaktewater te mogen beregenen hebben we sinds we hier in 2000 zijn begonnen nog nooit te maken gehad. Als dat deze week in Limburg al aan de hand is voor akkers en weilanden, is dat al heel vroeg in het seizoen. Voor ons zou het een onoverkomelijk probleem zijn, als we daarmee geconfronteerd zouden worden.”

Preventief behandelen

Bij de gewasbescherming hebben vooral bladluizen de aandacht. “De meeste rassen hebben Nr:0 resistentie voor Nassonovia, maar we spuiten toch wekelijks preventief om álle bladluizen uit de gewassen te houden. Vanaf nu geldt ook voor rupsen. Je ziet de vlinders en motjes vliegen, dus dan weet je dat je binnenkort de rupsjes kunt verwachten.”

Gat in de oogst

Door het warme weer is de vraag naar bladgewassen toegenomen. “In begin liep de afzet stroef. Nu gaat het iets gemakkelijker en zijn de prijzen wat aangetrokken. Het zijn geen topprijzen, maar het is in ieder geval een verbetering. Ik denk dat het niet alleen het warme waar is, ook is er een gat gevallen tussen de vroege teelten onder doek en de onbedekte teelten. Dat betekent tijdelijk een wat minder aanbod. Die combinatie leidt tot meer vraag en wat aantrekkende prijzen.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gert van Vugt

bladgewassenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin