Doorgaan naar artikel

‘Troonrede: klimaat kans voor duurzame landbouw’

Minister Schouten tijdens Prinsjesdag 2019. - Foto: Rijksoverheid.nl

Minister Schouten tijdens Prinsjesdag 2019. - Foto: Rijksoverheid.nl

Natuurlijk gaat het altijd net wat vaker over zorg en onderwijs, maar de groene ondernemer mag niet klagen.

Als je als maatschappelijk enigszins geïnteresseerde Nederlander maar even de tijd hebt, dan kijk je naar het uitspreken van de Troonrede. De tuinder en de boer moesten het dit jaar wel met maar een enkele bijzin doen.

Leefbaarheid platteland

Ten eerste kondigde koning Willem-Alexander aan dat er door het hele land projecten komen om de leefbaarheid van het platteland te verbeteren. De NOS bracht direct landbouwminister Carola Schouten met haar enorme roze cowboyhoed in beeld.

Minister Schouten tijdens Prinsjesdag 2019. - Foto: Rijksoverheid.nl

Minister Schouten tijdens Prinsjesdag 2019. – Foto: Rijksoverheid.nl

Klimaat en duurzame landbouw

Ook wordt de duurzame landbouw nog in verband gebracht met het Klimaatakkoord dat Nederland per 2050 klimaatneutraal moet maken: “Schone lucht en nieuwe vormen van energie kunnen hand in hand gaan met duurzame landbouw, schone mobiliteit en kansen voor een innovatief bedrijfsleven.”

Groeiagenda en investeringsfonds

Maar er klonk uit ’s konings mond ook een winstwaarschuwing vanwege de dreigende brexit en andere handelshobbels. Daartegenover dan weer positief voor de toekomstgerichte ondernemer ook in de land- en tuinbouw: nog dit jaar komt de regering met een breed opgezette groeiagenda en begin volgend jaar met een opzet voor een investeringsfonds.

Maar vast gaan schrijven aan uw innovatieplan.

Beheer
WP Admin