Doorgaan naar artikel

Trips doorslaggevend bij rassen vroege herfstprei

Darter en Defender blijken het sterkst tegen trips in een rassenproef vroege herfstprei.

In een rassenproef vroege herfstprei vergeleek het Belgische onderzoekscentrum Inagro vijftien rassen. De onderzoekers concluderen dat de referentie Poulton (Nunhems) minder goed scoorde als het gaat om de gevoeligheid voor trips. De rassen Darter en Defender (beide Bejo) bleken juist sterk tegen trips. De weerstand tegen trips wordt bij prei volgens de onderzoekers van Inagro doorslaggevend bij de rassenkeuze. Dit jaar was het beheersen van trips in de preiteelt opnieuw de grootste uitdaging.

Darter en Defender

Vooral Darter lijkt zeer beloftevol. Het ras is donker van kleur, productief, vlot te schonen, goed houdbaar én zeer sterk tegen trips. De schacht is wel net iets langer, aldus het proefverslag op inagro.be. Defender is wat bleker en een korter type, maar ook sterk tegen trips.

Overige rassen

Dat gold ook voor Likestar (Seminis), maar dat ras is gevoelig voor overrijpheid. Oslo (Enza) en in iets mindere mate Nunton (Nunhems) zijn ook als sterker tegen trips beoordeeld. Cherokee (Enza) was zwaarder aangetast. Krypton (Nunhems) was in de vergelijking het groeikrachtigste ras met de hoogste productie. Het ras moet tijdig geoogst worden om niet in te boeten op kwaliteit en houdbaarheid. Het ras is zeer gevoelig voor trips. LE-EA31 (Novisem) is een langer type, maar gevoelig voor overrijpheid. LE-EA21 (Novisem) scoort vooral door de lagere productie minder goed. TZ 4218 (Tozer) is meer een ras voor de industrie.

Flandria-kwaliteit

In de rassenproef vroege herfstprei werden vijf behandelingen tegen trips uitgevoerd. Hoewel er tijdens de groei vrij intensief werd beregend (200 mm in 10 beurten), was er toch veel tripsschade. Gemiddeld werd slechts 40,3% prei gesorteerd in de klasse Flandria. Vooral Darter en Defender en in iets mindere mate Oslo, Likestar en Nunton gaven duidelijk de meeste Flandria-prei.

Beoordeling houdbaarheid

De houdbaarheid van de rassen was beduidend beter dan in 2019. Alleen het overrijpe TZ 4218 (Tozer) kwam slecht uit de bewaarproef. Darter scoorde het best, gevolgd door Cherokee, Nunton, Oslo, Poulton en Curling (Bejo).

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin