Triodos Groenfonds krimpt fors in tuinbouw

13-04-2018 | |
Triodos Groenfonds krimpt fors in tuinbouw
Triodos Groenfonds krimpt fors in tuinbouw

Het Triodos Groenfonds heeft een fors lager kapitaal belegd in biologische tuinbouw, blijkt uit het jaarverslag van 2017. Groenfinancieringen zijn ook lastiger door nieuwe regels.

De financiering in tuinbouw (waaronder kassen) is in 2017 uitgekomen op € 3,2 miljoen (nominale waarde), waar dat in 2016 nog € 14,7 miljoen bedroeg. Het aantal projecten is niet fors gedaald (van 10 naar 8). Triodos Groenfonds heeft jaren van afboekingen op zijn glastuinbouwportefeuille achter de rug, maar deze daling is forser dan andere jaren.

Fruitteelt stabiel

Los van de post tuinbouw is de positie in de fruitteelt stabiel. Met € 2,4 miljoen dat uitstaat in de biologische fruitteelt, bleef de portefeuille vrijwel gelijk. Het totale aandeel dat Triodos Groenfonds had uitstaan in de biologische land- en tuinbouw is gedaald in 2017 van € 140 miljoen naar € 124 miljoen. De mogelijkheden voor de groenfinanciering van biologische landbouwprojecten door striktere Europese regelgeving sinds eind 2016 lastiger zijn geworden. Er zijn met name veel minder mogelijkheden om de primaire landbouw te financieren. Groenverklaringen voor de aankoop van grond en de omschakeling naar biologisch zijn namelijk zeer beperkt. De financiering van opstallen kent geen beperkingen en daarvoor waren voor Triodos Groenfonds in 2017 genoeg mogelijkheden, schrijft de bank.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer