Trekkerverkopen lopen fors achter op 2019

24-09-2020 | Laatste update op 03-08 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De trekkerverkopen in 2020 lopen fors achter op de verkopen in een jaar eerder. Tot en met juli werden 1.369 trekkers verkocht, tegenover 1.600 in dezelfde maanden vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Fedecom. In juli dit jaar werden 179 landbouw- en smalspoortrekkers verkocht. Vorig jaar waren dat er in deze maand 194 en een jaar eerder 185.


Lees verder onder de grafiek

Strengere stikstofmaatregelen

Ook op Europees niveau lopen de cijfers achter, zo blijkt uit cijfers van de Europese brancheorganisatie CEMA. Het aantal trekkerregistraties in de eerste 6 maanden van 2020 daalde met 12,1%. Een belangrijke factor hiervoor is de uitbraak van en de onzekerheid door het coronavirus. CEMA wijdt de Nederlandse situatie ook aan onzekerheden over de ontwikkeling van marktprijzen en de verwachte strengere stikstofmaatregelen en regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.


Lees verder onder de grafiek

New Holland zag verkopen trekkers dalen met 94

Fedecom meldt ook de verkoopcijfers per merk, met een jaar vertraging in verband met mededingingsregels. Uit die cijfers blijkt dat vorig jaar juli en over het gehele eerste halfjaar vooral de trekkermerken buiten de top-3 verkochte merken (John Deere, Fendt en New Holland) meer verkochten. Zo verkocht Claas 31 meer trekkers, Deutz-Fahr 21 meer, Massey Ferguson 24 meer en Valtra verkocht 39 meer trekkers. De verkopen bij John Deere daalde met 3, bij Case-IH met 23 en vooral New Holland zag het aantal verkochte trekkers dalen, met 94.

Kloosterman
Carolien Kloosterman redacteur ondernemen
Meer over


Beheer