Doorgaan naar artikel

Trekkerkenteken goedkoper en eenvoudiger

Image

De kentekenplicht voor trekkers gaat ongeveer €31,5 miljoen kosten, in plaats van de eerder becijferde €48 miljoen.

Dat schrijft minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer.

De kosten van de invoering van de kentekenplicht bestaan uit het inschrijven en op naam zetten van de trekkers bij de RDW, het kopen en monteren van kentekenplaten en de uren die betrokkenen hiermee bezig zijn. De eerdere schatting op basis van gegevens uit 2010 ging uit van 250.000 bestaande voertuigen, inclusief 50.000 aanhangwagens en jaarlijks 2.500 nieuwe voertuigen en 3.000 overschrijvingen. Dat kwam neer op een totale kostenpost van €48 miljoen, ongeveer €600 per bedrijf.

“Uit recent onderzoek van de RDW blijkt dat het om ruim twee maal zoveel voertuigen gaat: 430.000 bestaande voertuigen en 150.000 aanhangwagens. Indertijd waren de motorvoertuigen met beperkte snelheid en een deel van de aanhangwagens niet meegenomen in de berekening”, schrijft Schultz in de Kamerbrief.

Om de kosten te reduceren heeft Schultz besloten dat voor het  bestaande voertuigenpark de inschrijving en de tenaamstelling digitaal kan plaatsvinden. Bestaande voertuigen hoeven bovendien niet gekeurd te worden. Op de oudere voertuigen, die geen kentekenplaatverlichting hebben, hoeft deze niet alsnog te worden aangebracht, moderne kentekenplaten reflecteren voldoende. Tenslotte hoeft er geen kentekenplaat aan de voorzijde van het voertuig, vergelijkbaar met landen als Frankrijk, Polen, Noorwegen en Groot Brittannië. Hiermee komen de totale kosten op circa €31,5 miljoen euro, ongeveer €450 per bedrijf.

De kentekenverplichting voor trekkers en motorvoertuigen met beperkte snelheid (MMBS) gaat gelden voor alle voertuigen waarmee harder gereden kan worden dan 25 kilometer per uur en die op de openbare weg komen. Een verhoging van de maximumsnelheid tot 40 km per uur voor trekkers wil Schultz pas mogelijk maken als het trekkerkenteken is ingevoerd.

Het ministerie wil de kentekenplicht voor trekkers per 1 januari 2017 invoeren.

Delen

Image
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin