‘Transitie van warm naar koud’

07-11 | |
Stouten
Corné Stouten is komkommerteler in Oosterland
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

Kortere teelten, lege kassen deze winter, onbetaalbare energieprijzen, er is veel veranderd in een jaar tijd. Hoe zijn we hierin terechtgekomen? De media en politiek hebben het antwoord snel klaar: de oorlog in Oekraïne.

Wie wat verder terugkijkt, kan niet ontkennen dat er meer speelt dan alleen dit conflict. Ik doel dan op de klimaatplannen in de Westerse wereld. Deze denkwijze bestempelt fossiele brandstoffen als fout of besmet. Dit heeft geleid tot de energietransitie waar we nu volop inzitten.

Dit overkwam ons niet zomaar, dit is het resultaat van jarenlang beleid

Niet zomaar energieschaarste

Kolencentrales moeten dicht en worden gesloopt, kerncentrales zijn ineens gevaarlijk, onderzoek naar nieuwe olie- of gasvelden wordt afgebouwd en eigen gasvelden gaan dicht. Alles moet groen. Hierdoor ontstond de energieschaarste van vorig jaar zomer met enorm stijgende prijzen. Dit overkwam ons niet zomaar, dit is het resultaat van jarenlang beleid. Ook in Duitsland ervaart men de zogenoemde ‘Grüne Wende’ van Angela Merkel nu meer als een Kalte Wende.

Ben ik dan een klimaatontkenner? Nee zeker niet, het klimaat verandert al zolang de wereld bestaat, daar veranderen wij echt niks aan

Gecreëerde energieafhankelijkheid van Rusland

Toen kwam pas het conflict in Oekraïne. Door de gecreëerde energieafhankelijkheid van Rusland had dat zeker invloed. Maar wie kritisch is, moet toegeven dat de opgelegde sancties ons pas echt de das omdeden. Die sancties raken iedereen, behalve Rusland.

Machtsspel

Ben ik dan een klimaatontkenner? Nee zeker niet, het klimaat verandert al zolang de wereld bestaat, daar veranderen wij echt niks aan. En oorlog is altijd vreselijk en moet zo snel mogelijk stoppen. We moeten niet afhankelijk zijn van Poetin, net zomin als van Biden. Het is één groot machtsspel.

Geen idealistisch wensdenken, maar realistisch beleid

Wat we nodig hebben, is geen idealistisch wensdenken, maar realistisch beleid. Maar het volgende vruchteloze sanctiepakket over olie staat al klaar. Straks staan niet alleen de Hollandse kassen leeg, maar wordt het ook stil op de weg. Zoals onze klimaatminister ons al meegaf: we zullen alles doen om de klimaatdoelen te halen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer