Doorgaan naar artikel

‘Traditie afsluiting van het aspergeseizoen vasthouden’

afsluiting van het aspergeseizoen

Het klepelen van het aspergeloof gebeurt dit jaar later dan normaal. – Foto: Peter Roek

Deze tijd van het jaar staat in het teken van de loofbewerking, bij ons is dat het klepelen van het loof. Normaal gesproken zit die klus er begin van november wel op, maar dit jaar zijn we er eigenlijk pas net mee begonnen en dan alleen nog bij de vroegste percelen.

Op de percelen waar we later met de oogst gestopt zijn, zijn de stengels onderin nog groen. Een teken dat het loof nog niet volledig is afgestorven en nog niet alle voedingsstoffen richting de plant getransporteerd zijn. We kijken het daar dus nog even aan, maar bijzonder is het wel, zo laat in het jaar nog met klepelen bezig zijn.

Verbranden van loof jaren gebruikelijk

Bijzonder vind ik ook de traditionele afsluiting van het aspergejaar door het Brabants Asperge Genootschap. De traditie zit hem in het verbranden van een stapel afgesneden loof, zoals dat jaren geleden gebruikelijk was. Toen werd het loof kort boven de plant afgesneden en van het veld gehaald, vooral met het idee om eventueel aanwezige poppen van de aspergevlieg te verwijderen en de druk van schimmels als botrytis en stemphylium op het perceel niet onnodig te verhogen.

Tegenwoordig kijken we daar anders tegenaan en vinden we het zonde om al die waardevolle organische stof verloren te laten gaan. En als je denkt aan wat er de lucht ingaat bij dat opstoken, is het misschien wel logisch dat we dat niet meer (mogen) doen. Toch blijft het leuk om op deze manier nog een beetje herinnerd te worden aan vroeger tijden.

Vrijwel alle plantenkwekers uitverkocht

Bij die afsluiting zijn vrijwel alleen maar aspergetelers aanwezig. We blikken terug op het afgelopen seizoen en werpen de blik dan weer vooruit. Wat me dit jaar opviel, was dat de stemming best goed was, ondanks het voor veel telers matig verlopen seizoen. Wat me ook opviel was dat er komend jaar zeker geen uitbreiding gaat plaatsvinden, maar dat er wel geplant wordt ter vervanging van bestaande percelen. Bij de plantenkwekers zijn de planten ook vrijwel uitverkocht. Nou gaat dat tegenwoordig bijna allemaal op bestelling, maar toch wordt alles wat besteld is dus ook afgenomen en dat is zonder meer een positief teken.

Hoe vroeg het seizoen start is wel een grote vraag, want telers die verwarmen schrikken zeker terug voor de hoge energierekening die dat met zich meebrengt. Ook merken toeleveranciers dat ‘de folie nog wel een jaartje langer mee kan dan gedacht’. Ik ben benieuwd met welk gevoel we volgend jaar bij die traditioneel brandende stapel staan.

Beheer
WP Admin