Total Produce: lastige EU-markt

03-03-2015 | |
Total Produce: lastige EU-markt

Het internationale groente- en fruitconcern Total Produce verloor in 2014 op de Europese markt (eurozone) vijf procent omzet door lastige marktomstandigheden.

Daarmee is het concern toch tevreden; het operationele resultaat steeg licht naar 47 miljoen euro. In verse groente en fruit zette Total Produce 3,008 miljard euro om, een daling van 53 miljoen euro.

Het concern – met in Nederland belangen in bedrijven als Haluco, Frankort & Koning en ASF – schrijft de omzetdaling toe aan de lagere prijzen in het voorjaar voor glasgroente en lagere fruitprijzen door de Russische boycot.

Total Produce exporteert nauwelijks naar Rusland (nog geen twee procent van de productstroom), maar de prijzen voor met name appels en peren deden de omzet dalen in de tweede helft van het jaar.

De omzet in de eurozone en Europese landen buiten de eurozone was in 2014 bijna even groot en schommelde rond de 1,4 miljard euro.

Het concern heeft de positie in Noord-Amerika versterkt door de overname van 50 procent van de aandelen Gambles. Het handelsbedrijf uit Toronto zet jaarlijks voor 121 miljoen euro aan groente en fruit om.

Total Produce investeerde in 2014 voor 22 miljoen euro in overname van bedrijfsaandelen. In Nederland kwam ASF geheel in handen van Total Produce. De resterende aandelen van dit zachtfruitbedrijf zijn overgenomen, zoals in 2011 was voorzien.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer