Doorgaan naar artikel

Topsector focust op gezondheid

De huidmondjes-camera van Sigrow won in 2021 de prijs. - Foto: Sigrow premium

De huidmondjes-camera van Sigrow won in 2021 de prijs. - Foto: Sigrow

Gezonder eten en gezonder leven is het thema van de vijfde T&U Innovatie Prijs. Ook met alleen nog maar een idee kun je dit jaar in de prijzen vallen.

De Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen opent tot 11 september de aanmelding voor de jaarlijkse innovatieprijzen. De eerste jaren was dat een prijs vooral voor nieuwe technieken op de teeltbedrijven. De sensoren van Sigrow die op vernieuwende wijze het openen en sluiten van de huidmondjes van planten meten, de bijen van InsectSense die met hun verfijnd geurvermogen in een vroeg stadium plantenziekten kunnen detecteren en de drones van PATS die plaaginsecten detecteren en verpulveren, waren de eerste drie winnaars.

Vorig jaar werd het optimaliseren van de waardeketen de focus van de prijs. Winnaar werd Vertigo Technologies, die met de nieuwste niet-destructieve kwaliteitsmeter op basis van microgolven een vrucht kan scannen op allerlei kwaliteitskenmerken.

Nieuwe ideeën voor planten als basis voor green pharma kunnen dit jaar de T&U Innovatie Prijs winnen. - Foto: ANP
Nieuwe ideeën voor planten als basis voor green pharma kunnen dit jaar de T&U Innovatie Prijs winnen. - Foto: ANP

Plant-based eten en green pharma

Dit jaar draait alles om gezondheid. De innovatie kan een nieuw extra gezond product zijn – nieuw ras of soort, een nieuwe teeltmethode. Het kan een nieuwe manier van gezondheid uit planten extraheren zijn onder de noemer green pharma. Het kan een nieuw concept zijn om consumenten te verleiden meer plantbased te eten. En het kan te maken hebben met het creëren van een groenere werk- en leefomgeving. De Topsector T&U ziet daarbij vooral kansen voor innovaties die de tuinbouw ontwikkelt samen met andere sectoren zoals de zorg, de voedselindustrie, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen.

Een eindje in prototype-stadium

De hoofdprijs zal zijn weggelegd voor innovaties die zich al bevinden in het zogeheten TRL-6 stadium. Dat is het Technology Readiness Level waarbij er al een uitgebreid getest prototype is, dat uit de proeftuin naar de praktijkomgeving gaat voor verdere tests.

Maar dit jaar is er voor het eerst ook een prijs uitgeloofd voor een idee dat zich in TRL-1 of eigenlijk zelfs fase nul bevindt. Ideeën die nog ’in het hoofd zitten’. Daarvoor is er dit jaar de TUx Innovation Pitch. De opmerkelijkste aanmeldingen van ideeën rond planten en gezondheid mogen hun idee op het eindevent op 9 november in Wageningen komen pitchen. De winnaar krijgt uitgebreide begeleiding om een of meer partners in het bedrijfsleven te vinden.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin