Doorgaan naar artikel

‘Toppen is echt een hobby van ons’

“We hebben gemiddeld niet te klagen”, merkt Stefan Jongejan in Oudenhoorn vanaf de plukker op. Hij doelt op de kwaliteit en productie van de spruitkool die hij samen met collega’s Gerrit Arkenbout en Bouwe Piek teelt.

De hitte heeft niet veel last gegeven: “Tevoren hadden we veel beregend. We hebben goed water, en we hebben ‘helaas’ voldoende beregeningsinstallaties. In het begin is het nog aardig werk, maar vervolgens loopt het enthousiasme toch snel terug.”

Rassen redelijk op lengte

Het vroegste ras was Davlin, dat gaf al met al wel het nodige werk om de spruiten eruit te vissen die niet ongeschonden door de hitte heen kwamen. “Dan heb je het gauw over een paar ton per hectare, maar dat kan met zo’n vroeg ras gebeuren, dat is het risico.” Na Davlin is Abacus gedurende langere tijd aan de beurt, en daarna nog een reeks gangbare rassen. “We hebben alle plantingen wel redelijk op tijd op lengte gekregen, door op tijd te starten met beregenen. Bovendien hebben we de plaatselijke omstandigheden meegehad. Echt vlak langs ‘ons’ gebied af passeerde in juli een hagelbui. Die heeft flink wat schade aangericht: daar doe je niets aan, en dat gun je niemand.”

Positionering middelen

“Ten opzichte van het gemiddelde, hebben we relatief zware gewassen”, vervolgt Jongejan. “Dat is een bewuste keus vanwege de productie, en bovendien is groei de beste tripsbestrijder. Daarnaast hebben we onze sterkste middelen die zowel koolvlieg als trips bestrijden bewust vroeger in de teelt gepositioneerd, specifiek gericht op het beter aanpakken van de koolvliegvluchten. In de laatste week van augustus hebben we nog met het middel Closer tegen bladluis gespoten. Dat was na de laatste hittegolf, niet dat we toen direct veel bladluizen vonden, maar je wilt je gewassen graag schoon houden. Je mag Closer trouwens maar 1 keer inzetten.”

Fan van toppen

Terug naar het werk op de plukker: “Dat was in het begin – met Davlin – vanwege de bladmassa niet altijd even lekker. In de Abacus gaat dat een stuk beter. Het topwerk gaat voorlopig nog gewoon door. We zijn een fan van veel toppen: het is ‘echt’ een hobby van ons, maar het gaat er bovenal om grove spruiten te krijgen.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Stefan Jongejan

akkerbouwer en spruitenteler in Oudenhoorn (Z.-H.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin