Toplijst plagen EU: snuitkever, fruitmot en Xylella

14-10-2019 | Laatste update op 29-08 | |
De fruitmot. - Foto: G&F
De fruitmot. - Foto: G&F

De Europese Commissie heeft een lijst bekendgemaakt van 20 meest gevreesde plaagorganismen die zich niet in Europa mogen vestigen.

Op de lijst staan de bekende plagen waartegen in Nederlandse teelten al preventiemaatregelen bestaan als de paprikasnuitkever, de Afrikaanse fruitmot en Xylella fastidiosa. Zo wordt de Afrikaanse fruitmot steeds vaker gevonden in partijen rozen uit Afrika. De paprikasnuitkever heeft zich na een uitbraak in 2012 niet gevestigd in Nederland. Voor de groenten- en fruitteelt zijn op de prioriteitenlijst ook onbekendere gevreesde plagen te vinden op de lijst, zoals Plum Curculio, Japanse kever, Rhagoletis Pomonella. Het ToBRFV-virus is niet benoemd op deze lijst, maar de EU-maatregelen zijn gelijkwaardig aan de maatregelen die voor de prioriteitenlijst gelden.

Nood- en actieplannen

De bestrijding van de plagen wordt door de Europese Commissie aangemerkt als prioriteit. De EU-landen moeten nood- en actieplannen opstellen om deze organismen uit te roeien, jaarlijkse onderzoeken uitvoeren en voorlichtingscampagnes voor het publiek gaan opzetten.

Economische schade

De plagen zijn gerangschikt op economische, sociale en milieuschade. EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) is blij dat er nu prioriteiten zijn gesteld, waardoor lidstaten ‘beter voorbereid zijn op en vroegtijdig kunnen optreden tegen zeer gevaarlijke plagen’.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer