Doorgaan naar artikel

Tomatentwist in hoger beroep beslecht

Schade door transport wordt deels verhaald op transporteur. - Foto ANP

Schade door transport wordt deels verhaald op transporteur. - Foto ANP

Een conflict over de import van Turkse tomaten en paprika is in hoger beroep beslecht. De rechter treft een compromis.

Dat blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Twee ladingen die een Limburgse groothandel uit Turkije importeerde, hadden schade. In hoger beroep kreeg de Turkse transportondernemer een iets gunstiger uitkomst dan eerder bij een lagere rechter. De transporteur draait niet op voor de volledige schade.

In hoger beroep oordeelt de rechter dat niet is uitgemaakt dat er fouten zijn gemaakt bij transport door het gebruik van zwakke dozen of te hoge stapeling van dozen. De dozen waren vijftien lagen hoog gestapeld, werden vochtig en zijn onderin verdrukt. Uit schaderapporten blijkt bovendien dat het om rijpe zachte vruchten ging.

De rechter komt tot een oordeel waarbij hij de schade aan de partij tomaten en paprika berekend door de inkoop- en verkoopprijs van de partijen tegen elkaar af te zetten. Dan schiet de importeur circa 30 tot 40% tekort. Dat deel van de transport- en inklaringskosten zijn voor de transporteur. De eerdere uitspraak legde de totale schade bij de transporteur. Deze kon de factuur voor het transport niet innen, omdat deze verrekend was met de schade. Door deze uitspraak krijgt de Turkse transporteur een deel van de factuur alsnog betaald. Voor twee ladingen bedroegen de transportkosten in 2017 nog € 21.200.

Beheer
WP Admin