Tomatentelers genomineerd voor arbeidsprijs

21-11-2017 | Laatste update op 29-08 | |
Foto: Natuurlijktomaat.nl
Foto: Natuurlijktomaat.nl

Tuinders Alfons en Henriëtte van den Hoek in Dongen (Noord-Brabant) zijn genomineerd voor de Stigas Gezond & Vitaal Werken Prijs 2017.

Het is de vierde keer dat Stigas de prijs uitreikt aan een werkgever in de agrarische en groene sector bij wie het in het bijzonder goed werken is. “Het was een hele verrassing dat we genomineerd zijn”, zegt Henriëtte van den Hoek. “We hadden de Arbodienst gebeld om weer eens onze RIE (risico-inventarisatie en evaluatie, red.) door te nemen vanwege een verandering op ons bedrijf.”

Die verandering betrof de omschakeling van een gangbaar tomatenbedrijf naar biologische teelt van tomaten, paprika’s en komkommers. Ook is naast het teeltbedrijf de neventak Natuurlijktomaat.nl belangrijker geworden voor familie Van den Hoek. De sauzen, chutneys, soepen en meer producten waarin een deel van de eigen tomatenproductie zit verwerkt, worden op het eigen bedrijf en op tal van verkooppunten in Noord-Brabant verkocht.

Henriëtte en Alfons van den Hoek in Dongen (Noord-Brabant) verbeterden de arbeidsomstandigheden door hun tomatenbedrijf helemaal om te gooien. - Foto: Natuurlijktomaat.nl

Henriëtte en Alfons van den Hoek in Dongen (Noord-Brabant) verbeterden de arbeidsomstandigheden door hun tomatenbedrijf helemaal om te gooien. – Foto: Natuurlijktomaat.nl

A4‘tje met verbeterpunten, toch genomineerd

De omschakeling geeft de medewerkers van Van den Hoek meer afwisseling in het werk en ook meer verantwoordelijkheid. Van den Hoek: “Maar we kregen van de arboman ook een compleet A4‘tje met verbeterpunten. Des te verrassender dat we vervolgens hoorden dat hij ons als kandidaat voor deze prijs had aangedragen en dat we ook daadwerkelijk zijn genomineerd.”

Het Dongense bedrijf heeft 19 mensen op de loonlijst. Met de Poolse en Nederlandse seizoenwerkers erbij lopen er in de zomer wel 45 mensen rond. Van den Hoek: “We hadden voorheen best een hoog ziekteverzuim. Om dat terug te dringen, heb ik cursussen gevolgd. Maar sinds we deze ommezwaai op het bedrijf hebben gemaakt, is het verzuim ineens tot nul teruggebracht.”

‘Sinds we deze ommezwaai op het bedrijf hebben gemaakt, is het ziekteverzuim ineens tot nul teruggebracht’

Nieuwe teelten in handen personeel

De verantwoordelijkheid voor de teelt van paprika en komkommers (overigens ook voor Alfons en Henriëtte van den Hoek zelf een onbekende teelt) ligt volledig in handen van de medewerkers. Van den Hoek: “Laat maar horen wat je nodig hebt, zeiden we. En nu staan we er echt als een team. Veel meer dan voorheen. Toen gingen we echt voor zo veel mogelijk tomaten per vierkante meter. Degene die het snelste kon knippen, stond ook de hele dag te knippen. Dat is nu helemaal anders.”

‘Veranderingen eigenlijk noodgedwongen’

Stigas heeft bij alle genomineerden een bedrijfsfilm gemaakt. Deze worden vertoond op de dag van de prijsuitreiking op 7 december in Soesterberg. “Die film hebben wij al mogen zien. Dan word je ineens wel supertrots op je eigen bedrijf. Terwijl we, heel eerlijk, dit de veranderingen eigenlijk een beetje noodgedwongen hebben doorgevoerd. We hebben het ook niet heel bewust zó georganiseerd met het oog op betere arbeidsomstandigheden. Het is toch mooi dat het voor het personeel zo goed is uitgepakt.”

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer