Tomatentelers financieren mee in zaadfirma Axia

25-04-2013 | Laatste update op 14-09 | |
Tomatentelers financieren mee in zaadfirma Axia

Een aantal grote Nederlandse tomatentelers, met een areaal van in totaal zo’n 400 hectare, financiert een deel van het exploitatiebudget van het vandaag gepresenteerde zaadbedrijf Axia vegetable seeds in Naaldwijk.

Het nieuwe zaadbedrijf richt zich voornamelijk op het ontwikkelen van nieuwe rassen voor de grote segmenten in tros en los met nadruk op de belichte teelt. De broers Alois en Sandor van Vliet, afkomstig van Western Seed dat in 2007 werd overgenomen door Monsanto, denken dat er een markt is voor een klein veredelingsbedrijf dat sneller kan inspelen op de wensen van de telers. Met Axia, het Griekse woord voor  ‘waarde’, verwachten zij meerwaarde te bieden aan de telers en de consument. “De wens van de teler staat centraal. Door de korte lijnen kunnen we snel inspelen op specifieke eisen”, zei operationeel manager Sandor van Vliet vanmiddag tijdens een persbijeenkomst op het nieuwe bedrijf.

Telers invloed op veredelingsprogramma

Het hypermoderne kassencomplex aan de Monnikenlaan in Naaldwijk bestaat nu uit 12.000 vierkante meter aan kasruimten. Eind 2012, nog tijdens de afronding van de bouw, werden hier de eerste ouderlijnen en selecties geplant. De opkweek vindt ook op deze locatie plaats. Voor dit jaar staat nog een uitbreiding van 6.000 vierkante meter glas en de bouw van een kantoor gepland. De financiering van de gebouwen heeft Axia gewoon bij de bank ondergebracht. De exploitatie is een ander verhaal. Vanwege het karakter van de bedrijfstak zijn de komende jaren nog weinig inkomsten te verwachten. Axia heeft dit deels ondervangen door aandelen uit te geven aan tomatentelers. Zij ontvangen hiervoor dividend bij bedrijfswinsten en kopen betrokkenheid bij het veredelingsprogramma. “Maar wij worden wel vrij gelaten in onze werkzaamheden”, benadrukt Alois van Vliet. In zijn visie zal het niet lang meer duren dat grote bedrijven de markt beheersen die specifieke wensen hebben, innovatief zijn en eigen verkoopsystemen ontwikkelen.  Daarbij past een kleine veredelaar zoals wij.”

De aandeelhouders zijn: Lans Tomaten, Looije Tomaten, Agrocare, Kesgro, CombiVliet en plantenkwekerij P. van Geest. Van exclusiviteit voor de aandeelhouders is geen sprake. “Iedereen, ook telers van buiten de club, kunnen exclusiviteit verwerven. En in principe staat hier altijd de deur open voor alle geïnteresseerde telers. De input van telers is erg belangrijk om tot de juiste keuzes te komen.”

Hoge productie voorwaarde

De betrokken telers en hun bedrijfsleiders praten regelmatig met hoofdveredelaar Leo Braams en selecteur John Vijverberg van Axia. Behalve naar ziekteresistentie, productie en vruchtkwaliteit wordt gekeken naar smaak, inhoudsstoffen en teelteigenschappen. “Het gaat om de balans tussen productie en kwaliteit, maar in die hoofdsegmenten doe je weinig als de productie niet hoog is”, aldus Braams. Hij hoopt in anderhalf jaar de eerste nieuwe rassen marktklaar te hebben. De eerste resultaten zijn hoopgevend. “We hebben hier al een troscherry staan naast Piccolo die in smaak zelfs beter werd beoordeeld door het smaakpanel van Agrocare, al hebben we hier natuurlijk niet de specifieke omstandigheden gerealiseerd voor de Honingtomaat.”

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur


Beheer