Doorgaan naar artikel

Tomatenteler: ’Minder lengtegroei door kouder weer’

“Iedere week hebben we gemiddeld 5 centimeter minder lengtegroei dan vorig jaar”, zegt Janus Kanters van tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg (N.-Br).

“Bij Sunstream hebben we een heel sterk gewas met ieder week niet al te veel lengtegroei. Op zich is dat gunstig voor onze lage kassen. En het ijzersterke gewas is op lange termijn geen nadeel. De trossen zijn ook mooi en sterk. De vruchten zijn grover met een gewicht van 22+ gram. De laatste weken is de productie een fractie lager dan vorig jaar, toen we mooie maanden april en mei hadden. In de laatste weken van mei is er 1 ons per week minder geoogst dan vorig jaar, doordat de vruchten vanwege het koudere weer minder snel afrijpen. Er zijn meer dagen nodig tussen bloei en oogst.” De totale productie loopt nog wel iets voor in vergelijking met vorig jaar.

Vorig jaar zaten de planten van top tot teen onder de Tuta’s. Dit jaar hebben we er nul.

Trossnoei

“Dit jaar zijn we consequenter met de trossnoei aan de gang gegaan door er specifiek mensen op te zetten. Zij snoeien de trossen op 12 of 10 stuks. Vorig jaar deden we dat niet en hadden we soms trossen met wel 15 vruchten. Je kunt wel alles willen laten hangen, maar dan kom je jezelf tegen bij de uitgroei. Want bij donker en regenachtig weer is er kans op scheuren van de tomaten, als we er te veel laten hangen.”

Kastemperatuur lager

Vanwege het koudere weer houdt de tomatenteler een lagere stooktemperatuur aan. Overdag van 10.00 tot 18.00 uur is deze 21 graden Celsius met 2 graden lichtverhoging. Om 18.00 uur wordt de temperatuur afgebouwd naar 14,5 graden, welke ongeveer rond 22.00 uur is bereikt. Om 3.00 uur wordt de kas weer opgestookt naar 17,5 graden.

Kanters houdt een behoorlijke buistemperatuur van 50 graden Celsius aan, die om 4.30 uur ingaat en doorloopt tot 10.30 uur. Dan gaat de buistemperatuur terug naar 45 graden met 15 graden lichtafbouw. Bij zonnig weer gaat de buistemperatuur naar 30 graden. “Maar dan moet het wel behoorlijk licht zijn.”

Watergeven op drainpercentage

Het druppelen start om 8.30 uur met een beurt van 150 cc om het half uur. Vanaf 9.30 uur, afhankelijk van het weer, om de 12 minuten een rondje druppelbeurten. De tomatenteler: “We hebben een mat op een weegschaal staan om op basis van een bepaald percentage drainwater te geven. Van 10.30 tot 14.30 uur streven we naar een drainpercentage van 20 tot 25%. Na 14.30 starten we weer met het interen van de mat en hebben we 5 tot 10% drain. De laatste weken geven we tot 16.30 uur water, maar als het donker en regenachtig is, stoppen we om 14.00 uur. Gemiddeld geven we rond 22.00 uur nog wel een beurtje van 130cc.”

Nul Tuta

De tomatenteler heeft sporadisch een witte vlieg gezien, maar het is biologisch onder controle door iedere week sluipwespen Encarsia en Eretmocerus en roofwantsen Macrolophus uit te zetten. Daarnaast heeft hij twee planten met galmijten gezien en deze planten direct verwijderd. Daarna heeft Kanters geen galmijten meer gezien.

“Vorig jaar zaten de planten van top tot teen onder de Tuta’s. En dit jaar hebben we er nul. De extra vanglampen staan nog in de schuur en de acht lampen boven het middenpad branden niet. In begin maart met warme dagen hebben ze twee dagen per week aangestaan, maar doordat de ramen open stonden trokken de lampen vlinders aan. We hebben de lampen toen niet meer aangezet.”

De productie ligt gemiddeld 1 ons per week hoger dan vorig jaar. De totale productie ligt 6 tot 7 ons voor op vorig jaar.

Last van bladrandje

“Het gewas van Sweetelle staat er mooi en sterk op. Enkele weken geleden hadden we hier en daar last van een bladrandje. Oorzaak was de hoge plantbelasting en wellicht door het luchten wat kou binnengekregen. Dat is nu voorbij, omdat de tomaten zijn geoogst.” De vruchten zijn met 12 gram iets grover. De productie ligt gemiddeld 1 ons per week hoger dan vorig jaar. De totale productie ligt 6 tot 7 ons voor op vorig jaar.

“Vorig jaar hebben we een bepaalde periode geen trossnoei toegepast, maar halen nu wel de puntjes van de laatste twee tot drie bloempjes eraf. Dit doen we om een sterk gewas voor de zomer te behouden en het vruchtgewicht op peil te houden. Bij een enkel tros houden we dan ongeveer zeventien vruchten over en bij een dubbele tros dertig vruchten.”

Door de sterke groeikracht van Sweetelle zijn er veel tussendieven, die gelijk met het snoeien van de trossen worden verwijderd. Het watergeven en de stooktemperaturen zijn hetzelfde als bij Sunstream, behalve de nachttemperatuur die 13,5 in plaats van 14,5 graden Celsius is.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Janus Kanters

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin