Doorgaan naar artikel

Tomatenprijzen zakken

Het is voor telers bijzonder teleurstellend dat het donkere weer met matige productie niet leidt tot een fatsoenlijke tomatenprijs.

De markt zakte afgelopen week verder weg. Een handelaar noemt dagprijzen tussen de 18 en 24 cent per kilo. Een teler weet dat ook partijen voor lagere prijzen zijn verkocht tot het niveau van het dieptepunt vlak na de Ehec-uitbraak.

De markt wordt ook afwachtender. Afnemers nemen moeilijker posities in op de weekcontractenmarkt. De dagmarkt biedt voldoende aanbod tegen aantrekkelijke prijzen. Daar kunnen de afnemers zich in gaan vergissen, stelt een handelaar. De lagere productie moet de komende dagen tot een betere verhouding van vraag en aanbod leiden. Hij verwacht een hoger weekprijzenniveau.

Iets beter presteert de cocktailklasse met prijzen van 50 tot 60 cent. Dat is nog onder kostprijsniveau. Vandaag was nog altijd niet duidelijk of de Europese Commissie toestaat dat telersverenigingen gecoördineerd product uit de markt nemen. Door de nieuwe extra druk op tomatenprijzen loopt de Ehec-schade in weer een hoger tempo op.

Bron: agd.media – Auteur: Jeroen Verheul

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin