Doorgaan naar artikel

Tomatenprijzen weten zich niet te handhaven

Foto: Gerard Boonekamp

Foto: Gerard Boonekamp

In de eerste volle week van 2018 zijn de klokprijzen van vrijwel alle standaard tomatensegmenten flink gedaald.

Net na kerstmis lagen de indicatieve klokprijzen van de grove trostomaten nog boven € 1,65 per kilo. In week 1 ging daar geleidelijk meer dan 15 cent af. Deze week begon bij The Greenery nog met een indicatieve klokprijs van circa € 1,50 per kilo. Vandaag werd al minder dan € 1,20 genoteerd. Bij BelOrta brachten de Princess-trostomaten gisteren, woensdag 10 januari, circa € 1,18 per kilo op. Middeltros (Elite) bracht nog 7 cent per kilo meer op. Opvallend is dat de (grovere) tussentypetomaten het op de Belgische veilingen zoveel beter doen dan de trostomaten. Net voor kerstmis steeg de klokprijs van Prince bij BelOrta tot boven € 2,70 per kilo. Na kerstmis daalde de klokprijs van € 1,99 tot € 1,64 op woensdag 10 januari (Prince 70 mm).

Tegengestelde tendens

De tendens in de prijsontwikkeling van tomaten is tegengesteld aan die van begin vorig jaar. Toen stegen de klokprijzen van grove trostomaten van circa € 1,20 op 2 januari in drie weken tijd naar een niveau van € 2,40 per kilo. Half januari raakte heel Zuid-Europa in de ban van de kou. Hoewel de temperaturen nu sterk variëren is van extreme kou geen sprake geweest. Vandaag, donderdag 11 januari, wordt het in het Spaanse Almería zelfs weer 18 graden Celsius.

Vorige week zaterdag trok nog een wervelstorm over het grootste aaneengesloten kassengebied ter wereld. Daarbij werd circa 200 hectare kassen zwaar beschadigd, waarin behalve paprika ook tomaten stonden. In de naburige provincie Granada viel zoveel hagel dat enkele kassen de last niet konden dragen.

Spanje vol in productie

Voor de aanvoer van tomaten maken deze Spaanse winterse grillen weinig uit. De productie lijkt volgens plan te verlopen. Ook in Almería gaan de tomatenprijzen omlaag. In week 52 was de gemiddelde telersprijs van trostomaten nog € 0,92 per kilo. De middenprijs van vorige week was nog maar € 0,73 per kilo. Daarmee is de trostomaat nauwelijks duurder dan de losse (long life) tomaten, die veel minder snel daalden in prijs.

Beheer
WP Admin