Tomatenprijzen na korte opleving terug bij af

03-08-2017 | |
Foto: Gerard Boonekamp
Foto: Gerard Boonekamp

Na een korte prijsopleving zijn tomaten deze week fors teruggezakt naar opnieuw een teleurstellend laag prijsniveau. De productie is nog hoog, terwijl de vraag naar tomaten door vakantie en koel weer matig is.

Beleefden de tomatenprijzen vorige week nog een opleving, deze week zakken de klokprijzen van vrijwel alle tomatensegmenten steeds verder weg. Voor grove trostomaat begon de week met een klokprijs rond 33 cent per kilo bij ZON Fruits & Vegetables en The Greenery en 36 cent bij BelOrta. Donderdag 3 augustus kwam de klokprijs op de Nederlandse veilingen rond 21 cent per kilo uit. Halverwege vorige week was de (indicatieve) klokprijs ruim 3 keer zo hoog.

Vaste trend

Dezelfde ontwikkeling geldt voor vrijwel alle tomatensegmenten. De klokprijs van ronde tomaten ligt op hetzelfde niveau als de trostomaten. Pruimtomaten komen bij ZON circa 5 cent per kilo hoger uit (25 tot 28 cent per kilo). Cherrytomaten daalden dinsdag 1 augustus naar circa 23 cent per doosje van 250 gram, maar lijken zich iets te herstellen. Donderdag 3 augustus steeg de klokprijs bij ZON al weer 32 cent per doosje. Ook bij BelOrta laten cherrytomaten deze week een licht herstel zien.

Grote verschillen specialties

Bij de specialties zijn de verschillen enorm groot. Van Coeur de Boeuf was de klokprijs bij ZON begin vorige week nog ruim boven € 1,50 per kilo. Deze week is de prijs gezakt naar 45 cent per kilo. Andere specialties met sterke afnemersbinding, zoals L’Amuse en Tasty Tom, weten echter wel een hoge klokprijs vast te houden. Bij ZON is de klokprijs van Tasty Tom nog steeds rond € 1,75 per kilo en die van L’Amuse zelfs nog € 1,00 hoger. Het is echter de vraag of dit representatieve prijzen zijn.

Belgische specialiteit

Bij BelOrta lijkt vleestomaat Baron zich te onttrekken aan de neergaande spiraal. Vanwege verschillende winkelacties in Duitsland en Frankrijk kwam er in de loop van de week meer vraag naar de Belgische specialiteit. Woensdag 2 augustus maakte de klokprijs een sprong van 18 cent naar 50 cent per kilo. Donderdag 3 augustus, een tussendag op de Vlaamse veiling, was het echter al weer wat minder. Bij cocktailtrostomaten was de klokprijs bij BelOrta eind juli al flink gedaald tot ongeveer 75 cent per kilo. De laatste dagen is ook daar licht herstel zichtbaar.

Zomervakantie tempert vraag

De reden voor de lage dagprijzen ligt vooral in het overvloedige aanbod in heel Noord-Europa. De producties liggen net niet meer op hun piekniveau, maar zijn nog steeds hoog. Daarbij komt dat de vraag zwak is. Het weer in Noord-Europa nodigt niet uit veel saladegroente te eten. Nog belangrijker is dat het in grote delen van Europa nu vakantie is. Op de camping wordt nog wel een tomaatje in de salade gesneden, maar de uittocht naar verre bestemmingen betekent een steeds grotere uitval van saladeconsumptie in de zomer.

Voorraden aangelegd?

Voor de komende weken worden weinig verbeteringen verwacht. De vraag uit Zuid-Europa zal wellicht aantrekken voor segmenten als grove vleestomaten en trostomaten. Het is daar de laatste tijd zo warm, dat de eigen teelten nauwelijks nog tomaten van goede kwaliteit afleveren. Anderzijds bestaat bij verschillende marktpartijen de indruk dat een aantal Nederlandse handelshuizen gebruik maken van de lage prijzen door flinke voorraden aan te leggen. Die staan een snel herstel van de prijzen in de weg.

Bekijk een overzicht van alle artikelen over tomaat

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur


Beheer