Tomatenprijs 15 procent hoger dan 2012

18-04-2013 | |
Tomatenprijs 15 procent hoger dan 2012

In het eerste kwartaal lagen de tomatenprijzen voor de meest gangbare segmenten in Nederland gemiddeld 15 procent hoger dan in 2012.

Ook in vergelijking met de afgelopen vijf jaar ligt de prijsvorming voor telers dit jaar nog iets voor. Gemiddeld ligt die tomatenprijs vijf procent hoger dan gemiddeld in de laatste vijf jaar. Deze gegevens heeft Nederland ingebracht in het Europese beheerscomité groente en fruit van afgelopen woensdag. De productie ligt door de lange winter wel achter op vorig jaar.

Voor paprika is het beeld wisselend. De prijs voor groen was lager dan in het eerste kwartaal van 2012. De prijs voor rode paprika ligt iets onder de gemiddelde prijs van de afgelopen 5 jaar in het eerste kwartaal, blijkt uit het prijsoverzicht dat is opgesteld door het Productschap Tuinbouw. In de laatste vier weken is de prijs voor paprika juist iets verbeterd. Dat is niet meegenomen in dit overzicht.

Voor appels (met name Elstar) liggen de prijzen op de veiling circa 50 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2012. Voor peren is zelfs een verdubbeling van de prijs zichtbaar.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer