Doorgaan naar artikel

‘Tomatenplanten klaar voor de zomer’

“Ondanks de ijzige kou in februari, gevolgd door warm en zonnig lenteweer, hebben we de tomatenplant goed in balans kunnen houden”, zegt Wesley van Schie van tomatenbedrijf L.A. van Schie in Kwintsheul.

“Het vaste AC-folie hebben we er op 21 januari uitgehaald, omdat het te warm werd. De tomatenplant stond er goed op en was mooi in balans. Dat wilden we zo houden en niet wachten tot het minder werd, want dan bestaat de kans dat de plant vegetatiever wordt en de trossen zwakker.”

In de eerste week van februari was het donker weer. Van Schie: “We zijn toen doorgegaan met trossnoeien. Het was de bedoeling om alleen de eerste vier trossen te snoeien. Daarna wilden we alle gezette vruchten laten zitten. Maar omdat de plant net was hersteld en weer in balans was gekomen, kon deze door het donker weer uit balans raken als we niet zouden snoeien. Daarom zijn we blijven snoeien op 6 stuks.”

Stoken met open scherm

In week 5 lag er sneeuw en was er vrieskou. “Op het moment van de hevige sneeuwval hebben we in de nacht het beweegbaar scherm open gedaan en met een buis 55 graden gestookt om de vallende sneeuw zo snel mogelijk weg te smelten. In de kas was het slechts 10 graden. Overdag hebben we het beweegbaar scherm voor 80% gesloten om minder uitstraling te hebben en toch een iets temperatuur (14 graden) te hebben.”

Door het snoeien is de tomatenplant er goed doorheen gekomen. De lagere temperatuur heeft wel voor een langzamere plantengroei gezorgd, waardoor de bloeisnelheid op dat moment is vertraagd.

Met de paarse kleur in de kop en sterke trossen, weet je dat je een krachtige plant hebt

Sterkere tomatenplant

Na de twee extreme weersomstandigheden van koud en daarna zonnig lenteweer is de plant mooi in balans en sterker geworden. “Na de kou zijn we wel eerst een paar dagen rustig aan blijven doen en de plant in de gaten gehouden. Met de paarse kleur in de kop en sterke trossen, weet je dat je een krachtige plant hebt. Met het zonlicht van de afgelopen paar weken en een warme temperatuur kunnen we knallen. En zoals het er nu voor staat, is de plant klaar voor de zomer.”

Overdag staat met voldoende licht de stooktemperatuur op 25 graden. De voornacht van 16,5 graden gaat met mooi weer om 17.30 uur in. Om 24.00 uur gaat de temperatuur naar 19 graden en om 9.00 uur naar 20 graden. Vanaf 10.00-10.30 uur mag de temperatuur met lichtverhoging naar 25 graden, die rond 12.00 uur is bereikt.

Extra stengel aangehouden

In week 7 is een extra dief aangehouden. Hierdoor gaat het aantal stengels van 2,2 naar 3,3 per vierkante meter. Dit is de eindafstand. Eind week 9 is de bloei aan de extra stengels begonnen. Dat is ook het geval met de achtste tros van de plant. De zevende tros is bezig met de zetting. De eerste trossen zullen deze week worden geoogst.

In week 8 zijn de eerste Macrolophussen preventief uitgezet; 1 op 2 vierkante meter. In week 10 en 12 zal dat nogmaals gebeuren. “We voeren deze roofwantsen iedere week bij voor een snelle opbouw van een populatie. Tot nu toe zien we geen witte vlieg, mineervlieg of Tuta.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin