Doorgaan naar artikel

‘Tomatenplant is mooi in balans’

Het gewas bij tomatenbedrijf L.A. van Schie in Kwintsheul staat er generatief bij en is klaar voor de zomer.

Het enige probleem zijn de koude nachten, vindt Wesley van Schie. “Daarom sluiten we ’s nachts nog het beweegbare scherm. Maar bij mooi weer loopt door de kracht van de zon de temperatuur ’s morgens onder het dichte schermdoek al snel te hoog op. Bij het openen van het scherm hebben we dan een kouval. Dat geeft problemen met bladranden en kan later Botrytis worden. Daarom proberen we de kouval zo veel mogelijk te voorkomen door het juiste moment te kiezen.”

Bij veel zon overdag en een verwachte heldere nacht sluit het scherm om 18.00 uur, met een kier van 20%. Dat gebeurt op uitstraling, omdat de plant anders te koud wordt. Om 20.00 uur gaat het scherm nog verder dicht en blijft er een kier van 1% over.

Bladeren met randen verwijderd

Van Schie: “Vier weken geleden hebben we door de opgelopen bladranden Botrytis gekregen. We hebben ervoor gekozen om niet te spuiten, maar apart langs deze planten te gaan en de besmette bladeren te verwijderen. Deze zijn in een vuilnisbak gedaan, waardoor de schimmelsporen uit de kas zijn weggenomen. Hierdoor hebben we nu geen bladeren met randen meer. Maar het blijft wel opletten dat we niet weer bladranden krijgen en de schimmel er alsnog in loopt.”

De Macrolophus die in week 10 en 12 is uitgezet, is goed aanwezig. Op sommige plekken ziet de teler een enkele witte vlieg. Zodra hij deze signaleert, zet hij op deze plekken vier tot vijf weken lang extra Encarsia-sluipwespen uit.

Eerste oogst extra tomatenstengel

Half februari is een extra stengel aangehouden. Hiervan wordt nu de eerste tros als losse tomaten geoogst. De kwaliteit van de tomaten is perfect. Van de hoofdstengel is de zesde tros geoogst en in week 17 is aan de zevende tros begonnen. “Deze oogsten we nog als tros, omdat we na de zetting zijn doorgegaan met snoeien van de trossen op zes stuks. Dit om de plant in balans te houden.”

De productie per vierkante meter ligt een kilo voor op vorig jaar. Van Schie: “Dat komt omdat we dit jaar zijn doorgegaan met trossnoei, waardoor de vruchten grover zijn. De kwaliteit is supergoed, want de tomaten zijn stevig, mooi van kleur en lang houdbaar.”

Stooktemperatuur met lichtverhoging

In de voornacht van 19.00 tot 24.00 uur is de stooktemperatuur 17,5 graden. Om middernacht gaat de temperatuur naar 19 graden en om 9.30 uur naar 20 graden. De lichtverhoging bij 500 Watt/m2 is 4 graden.

Om 9.30 uur begint het watergeven. Dat gaat door tot 17.30 uur. Van Schie: “We starten met grote druppelbeurten van 275 cc per pot en gaan op een gegeven moment over naar kleinere druppelbeurten van 125 cc per pot. Het aantal druppelbeurten is afhankelijk van het weer, zonlicht en verdamping van de plant. Bij mooi zonnig weer geven we ongeveer 6 liter per vierkante meter. We proberen 25 tot 30% drain te halen. Als de mat ’s avonds te veel is ingeteerd, geven we tussen 22.00 en 22.30 uur nog een druppelbeurt.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wesley van Schie

is teler van losse tomaten bij L.A. van Schie in Kwintsheul

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin