Doorgaan naar artikel

Tomatenmarkt verzwakt zonder duidelijke reden

De tomatenmarkt staat onder druk. - Foto: Gerard Boonekamp

De tomatenmarkt staat onder druk. - Foto: Gerard Boonekamp

De tomatenaanvoer loopt niet goed weg, waardoor de prijs op de veilingen deze week een stevige stap terug zette.

Verstoort het einde van de vakantie de afzetpatronen? Het moeten wel buitenlandse oorzaken zijn die de klad veroorzaken op de daghandel van tomaten deze week. Een spoor van de oorzaken is misschien te vinden op de Duitse groothandelsmarkten. Over week 33 schrijven de analisten dat de markttendens lastig te vinden is. Prijzen schommelen, ook voor Nederlands product. Zo werd in Frankfurt op 1 dag € 4 betaald voor 5 kilo, maar steeg de prijs de dag erop naar € 6. Toch begon die week met een dalende tendens, met een herstel aan het einde.

Kwaliteitsproblemen

Op de groothandelsmarkt in Berlijn werden veel aanbiedingen Poolse ronde tomaten gezien en relatief veel klasse 2 producten uit Duitsland zelf. Ook in Noord-Duitsland (Hamburg) werden vorige week veel aanbiedingen gezien voor tomaten uit veel herkomsten, wat erop duidt dat in meerdere landen voldoende product is, of ook product met kwaliteitsproblemen snel moet worden afgezet.

Veiling weer gebruikt

Deze week begon The Greenery weer met het veilen van losse tomaten, waar eerder dit seizoen geen volume voor beschikbaar was. Het laat zien dat de afzet lastiger is. Bij The Greenery startte de veiling deze week nog wel met behoorlijke prijzen (€ 0,63), maar eindigde vrijdag 26 augustus met € 0,28. In week 33 was de uitbetaalprijs voor losse tomaten in België nog € 0,60 per kilo. Voor trostomaten lag het prijspeil met € 0,48 iets lager al.

Lees hier een analyse van de vrije marktprijzen in augustus.

Beheer
WP Admin