Doorgaan naar artikel

Tomatenkas op slot na vondst virus

Image

In het Zuidoosten van Nederland is de vondst gemeld van de Aardappelspindelknolviroïde (PTSVd) in een tomatenkas.

De besmetting is bevestigd in een laboratorium in het buitenland, blijkt uit een pest report van de NVWA. De viroïde heeft een quarantainestatus, wat inhoudt dat Nederland verplicht is om vespreiding en vestiging van het organisme in de EU te voorkomen en dit te melden in een pestreport.

Na inspecties van Naktuinbouw op 5 juli zijn geen symptonen aangetroffen in de kas. De teler had de rij met 366 planten was geruimd. De besmetting verspreidt zich niet snel in een kas, blijkt uit eerdere uitbraken in ondermeer Engeland, Duitsland en België. Daarover is ook gepubliceerd. Een eerste onderzoek duidt erop dat de besmetting niet in het uitgangsmateriaal gezocht wordt, gezien het late tijdstip. De teler zag de symptonen in mei voor het eerst en meldde de mogelijke besmetting in juni.

Het viroïde kan grote schade veroorzaken in met name aardappel en tomaat; het geeft ernstige groeiverminderingen. De NVWA voert jaarlijks een suvey uit bij telers om besmettingen met PSTVd vroegtijdig te kunnen opsporen. Het virus komt meer voor in kuipplanten (sierteelt).

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin