“Het ras Ducovery heeft duidelijk zijn beperkingen, maar ik mag zeker tevreden zijn met hoe het nu gaat”, zegt vleestomatenteler Wim Hooymans in Pijnacker. De kwaliteit en de grofheid van het nieuwe ras zijn goed. “We plukken 75 tot 80 procent 3 maal B, dat is ideaal.”
De 3 en 4 maal B worden bij het oogsten in dozen gelegd. Ongeveer 10 procent is kleiner, die worden zonder kroontjes in kisten geoogst en gaan via de watergoot naar de sorteermachine. Deze tomaten gingen korte tijd naar de snijderijen. “Maar ze zijn daar wat minder geschikt voor omdat de plakjes minder vol zijn. Dat is wel jammer want het bracht een deelmarktvergoeding op, terwijl het ons geen extra werk opleverde om kroonloos te leveren.”
In productie doet het nieuwe ras van De Ruiter het goed. “Ik had tot en met week 27 ongeveer 32 kilo per vierkante meter weg. Dat was ruim 8 procent meer dan twee jaar geleden met het ras Grodena. Met vorig jaar kan ik het niet vergelijken want toen begonnen we al met Phytophthora en eindigden we met Bemisia-problemen.” Het gewas heeft wel de neiging te vegetatief te worden. Daarom wordt iedere twee weken een blaadje uit de kop gehaald tijdens het dieven. “De basis bij het snoeien is 4 vruchten. Bij zwakkere planten blijven de later gezette tomaten aan de tros soms te ver achter. Door deze achterblijvers weg te halen voorkom je puntvruchten. Dat komt de kwaliteit ten goede.”