Doorgaan naar artikel

Tomatenexport naar Duitsland loont meer

Image

Nederlandse exporteurs slagen er de laatste jaren beter in de uitvoer naar Duitsland van tomaten goed tot waarde te brengen.

In 2010 was de gemiddelde verkoopprijs van tomaten naar Duitse afnemers 40 cent hoger dan exporten naar andere markten, blijkt uit internationaal onderzoek, waarin ook het landbouweconomisch instituut LEI deelneemt. Dat was aan het begin van deze eeuw nog 10 cent. Ook Spanje weet meer te verdienen aan de uitvoer naar Duitsland. Overigens rekent het LEI ook doorgevoerde tomaten mee in dit onderzoek.

Gemiddeld ligt de verkoopprijs van tomaten naar Duitsland rond de 1,20 euro. Overigens blijkt uit het onderzoek niet dat het LEI veel rekening houdt met het type tomaat dat per markt of productieland verschilt. Italië weet bijvoorbeeld tomaten te verkopen van 1,60 euro per kilo, maar niet duidelijk is hoe grof de uitgevoerde maten zijn.

Nederland is overigens sterk gefocust op Duitsland. Nederlandse exporteurs zetten 41 procent van de export van tomaten af in Duitsland. Voor Spanje is dat 21 procent. België zet 31 procent van de export af in Duitsland, voor Frankrijk is dat 35 procent, voor Italië 32 procent.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin