Tomatenambassadeur Ton Janssen stopt met teelt

10-02-2017 | Laatste update op 13-09 | |
Ton Janssen
Ton Janssen

Nederlands bekendste tomatenteler Ton Janssen stopt na dit seizoen met het telen van tomaten.

Hij blijft zich inzetten voor marketingtaken voor vereniging Frutanova (Tasty Tom). Dat kondigde Janssen aan op het Tomato Inspiration Event in Berlijn. Janssen kreeg een Lifetime Achievementprijs overhandigd voor zijn grote bijdrage aan het imago van de tomatenteelt in Nederland. Een grote eer, zo ervaarde Janssen die prijs. “Ik wist dit totaal niet. Ik ben compleet verrast, maar fantastisch deze prijs.”

Zachtfruit

Janssen zet zijn bedrijf in Venlo te koop dit jaar. “De kassen (2,6 hectare, red.) zijn 26 jaar oud. Ik vermoed dat er voor zachtfruit goede kansen zijn. Voor mij stopt het met de teelt per 1 januari 2018.”

Janssen was één van de eerste tuinders die in 1976 vleestomaten teelde, waarna hij in 1994 als één van de eersten overstapte naar de trostomaat. Hij kreeg bekendheid door zijn voorlichtingswerk over smaakvolle en duurzame tomatenteelt. “Ik weet nog wanneer die omschakeling voor mij kwam. Toen ik bij een uitzending van een uur was, live op de Duitse televisie, over de wasserbombe. Ik dacht toen: dit moet echt afgelopen zijn. Vanaf nu ga ik vol voor smaak.”

Consumentenmarketing

Sindsdien heeft hij zich onvermoeibaar ingezet voor promotie van Tasty Tom en de verdere Nederlandse tomatenteelt. Dit deed hij op onder meer de Floriade en massale consumentenbeurs Grüne Woche in Berlijn.

Tomato Inspiration Award voor Greenco

Op het Tomato Inspiration Event in Berlijn kreeg het Nederlandse Greenco de Tomato Inspiration Award 2017 uitgereikt.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer