Doorgaan naar artikel

Tomaten telen met 40% minder inbreng van warmte

In een proef bij Botany wordt gestreefd naar optimalisatie van het jaarrond telen van tomaten, met tot wel 40% minder stoken.

Gestimuleerd door de stijgende energieprijzen en groeiende bewustwording op het gebied van duurzaamheid voeren Grodan en Signify gezamenlijk een innovatieve driejarige proef uit bij het onderzoekscentrum van de Botany Group. Door bij de teelt een precisiestrategie te volgen, alle teeltbeslissingen zijn datagedreven, kunnen uniforme en consistente resultaten worden behaald.

Goede kwaliteit en productie met minder warmte

Belangrijke onderzoeksresultaten tot nu toe zijn dat het zelfs met minder warmte in de kas mogelijk is om een hoog niveau van uniforme en consistente kwaliteit en productie te waarborgen. Het actief verlagen van de luchtvochtigheid minimaliseert de impact van een lagere stralingswarmte op de water- en voedingsopname.

Invloed voeding op energiegebruik

Aanpassing van het voedingsrecept is van invloed op de groei van het gewas en maakt een lager energieverbruik in de kas mogelijk. Dankzij het regelen van de wateropname is het ook mogelijk de fertigatie nauwkeuriger af te stemmen, waardoor het gebruik van voedingsstoffen nog verder geoptimaliseerd kan worden. Door het voedingsrecept aan te passen, vooral op het gebied van nitraat- en chlorideniveaus, wordt de bladoppervlakte-index (LAI) positief beïnvloed. Hierdoor ontstaat een meer generatief gewas zonder extra stoken.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin