Doorgaan naar artikel

Tomaten sorteren en verpakken zonder mensenhanden

Dringen op de Greentech bij de SortiPack, die live volautomatisch vleestomaten sorteert. Maar ook komkommers en paprika’s kan hij aan.

Een bewegende machine is zóveel interessanter dan een foto of een filmpje van een machine, dat realiseert Michel van Reenen, manager sales bij Crux Agribotics, zich heel goed. “Deze demo machine wordt eenvoudig geplaatst en toegepast op verschillende beurzen. Verder gebruiken we hem voor onderzoek en verdere ontwikkeling”.

Veel interesse in hoogwaardige techniek

Het is wel de moeite waard geweest. De medewerkers van Crux Agribotics zijn in gesprek geweest met diverse geïnteresseerde telers en telersverenigingen, zowel in Nederland als in het buitenland. Van Reenen: “Deze machines worden geleverd in verschillende modules met verschillende taken. Wij kunnen meerdere uitvoeringen leveren waardoor zij geschikt zijn voor diverse soorten groenten en volgens klantwensen.” Crux Agribotics heeft nu nog geen lijn voor fruit, maar volgens van Reenen is het bedrijf daar wel mee bezig. De sortering op producteigenschappen zoals maatvoering en gewicht, die nu toegepast wordt bij de tomaten is ook toe toepassen op fruit. Van Reenen: “Crux Agribotics heeft veel ervaring met o.a. 2D vision, 3D vision en robotica. Deze kennis en ervaring kunnen we nu gebruiken in de tuinbouw technologie.

Onderdeel van Kind Technologies Groep

De fabrikant Crux Agribotics is onderdeel van de Nederlandse Kind Technologies groep. Deze groep richt zich op technologie binnen de tuinbouwmarkt. Crux Agribotics richt zich momenteel voornamelijk op het geautomatiseerd sorteren en verpakken van groenten. Een ander groot bekend bedrijf binnen deze groep is Martin Stolze. Dit bedrijf richt zich voornamelijk op producten voor intern transport in de tuinbouw, distributie- en verpakkingscentra en is actief in de potplanten industrie, maar ook in de groente industrie.

Kijk hier hoe de machine al werkt bij tomatenkwekerij A & G van de Bosch in Bleiswijk.

Share this

Afbeelding
Bernadette Kroon

Freelance journalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin