Doorgaan naar artikel

‘Tomaten met neus duurder dan klasse 1 in VS’

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Tomaten met een vormafwijking brengen in de luxe supermarktketen Whole Foods in de Verenigde Staten nu meer op dan gewone.

Dat signaleert Martien van Nieuwkoop, directeur van de divisie landbouw bij de Wereldbank in Washington. Van Nieuwkoop zei dat in een wereldwijd debat over de toekomst van voedsel WURld Dialogue.

Afgelopen zaterdag organiseerde Wageningen Universiteit (WUR) dit debat vanwege het 100-jarige bestaan van de universiteit. De WUR wil met WURrld Dialogue het netwerk van oud-studenten wereldwijd aansporen bij te dragen aan wereldwijde oplossingen voor knelpunten. Op meer dan 50 plaatsen in de wereld debatteerden oud-studenten van de WUR over problemen in de productie en distributie van voeding.

Tekst gaat verder onder de video

Vraag naar vormafwijking

Verspilling is één van de punten waar in Noord-Amerika stappen zijn gezet. Online aanbieders van product met een vormafwijking (buitenbeentjes) zorgen voor veel vraag naar deze categorie. Dat leidt bij Whole Foods tot een interessante prijsschommeling, aldus Van Nieuwkoop, die in 1988 afstudeerde in Wageningen en meer dan 25 jaar werkzaam is bij de Wereldbank. Via internet was het niet mogelijk de prijsstellingen bij Whole Foods (onderdeel van Amazon) vast te stellen.

Verschillen zijn groot

De verschillen in de Verenigde Staten zijn groot, waarbij veel achtergestelde wijken in steden zogenaamd ‘food deserts’ vormen, met vooral aanbieders van ongezonde voeding. Whole Foods is een luxe supermarktketen in welgestelde wijken. Waar een deel van de bevolking in de Verenigde Staten over onvoldoende gezonde voeding kan beschikken, kan het welgestelde deel van de stadsbevolking een bonusprijs betalen voor misvormde groenten en fruit. De kosten van verspilling van voedsel zouden in de Verenigde Staten per gezin jaarlijks oplopen tot 1.500 dollar.

Beheer
WP Admin