Doorgaan naar artikel

‘Grofheid tomaten houden we langer vast’

De kop is uit de plant bij Kwekerij Noordermeer in Hellevoetsluis. “Het is nu zaak de plant goed te onderhouden en de troskracht van de tomaten erin te houden”, zegt Johan Noordermeer.

In week 37 is de kop van de plant eruit gehaald. “Het is altijd zoeken, ook wat voor weer het is, wanneer die kop er het beste uit kan. Nu hebben we een week langer voor de uitgroeiduur genomen, want de troskracht nam af. Hoe later we dan wachten met de kop eruit halen, hoe zwakker het wordt. Nu hopen we nog op een goed eindschot.”

Geen verzwakking plant

De tomatenplanten zijn goed door de hittegolven heen gekomen en vertonen geen verzwakking. Het tekort aan regenwater in het waterbassin was geen beperking, maar het is wel krap geweest.

De tomatenteler: “De grofheid van vruchten, 38 tot 41 gram, hebben we lang vast kunnen houden. Na de zomer zakt het nog wel eens weg naar 35 tot 36 gram, maar dat is nu niet het geval.” De kwaliteit van de tomaten is goed. Een paar trossen zijn op 9 in plaats van 10 stuks gesnoeid om de troskracht erin te houden.

Lage ziektedruk Botrytis in tomaten

Het gewas is goed gezond gebleven en er is nog geen Botrytis gesignaleerd. Een week voordat de kop eruit is gehaald, is er preventief met Luna gedruppeld tegen deze schimmelziekte. De druk is nu vrij laag.

Tegen de witte vlieg in de kas is twee keer met Oberon gespoten, afgewisseld met Organic. “Met dat middel ruimen we levende witte vlieg op. Niet voor 100%, maar wel voldoende om de plaagdruk te verlagen”, vertelt Noordermeer.

De teler ziet af en toe een rupsje. Hier is nog niet voor ingegrepen. In de kas is nog Macrolophus aanwezig, die ook nog wat tegen rupsen doet.

Tuta en spint heeft hij dit jaar niet waargenomen. “Heel bijzonder is dit, want afgelopen jaren waren deze veel aanwezig.”

Lagere temperatuurlijn

In de hoeken van de kas, die door de stormschade open hebben gelegen, komen wel meer zwakkere planten voor. “Er staan dunnere planten met gele bladeren tussen, die het moeilijk hebben”, aldus de tomatenteler.

Nu de kop eruit is gehaald, ligt de stooklijn vanaf 09:00 uur op 18 graden Celsius en vanaf 11:00 uur op 20 graden. Bij donker en slecht weer is dat 18 tot 19 graden. Bij zonnig weer mag met lichtverhoging de temperatuur naar 23 graden oplopen. Op mooie dagen gaat de voornacht van 13 graden in om 18:00 uur. Bij donker en slecht weer al om 16:00 uur. De nacht staat op 15 graden.

“Als de bloemen zijn uitgebloeid, moeten we niet doorgaan met te warm telen. Want dan wordt het lastig om tot december door te gaan met de teelt. Het is nu alleen het gewas onderhouden.”

Naar einde tomatenteelt toewerken

De meeste werkzaamheden zijn gedaan; het is nu alleen nog oogsten en bladsnijden. Het wordt de komende tijd rustig met werk.

De laatste oogst staat gepland op 6 december. Daarna wordt de kas leeggeruimd. De teeltwisseling gaat 3 weken in beslag nemen. De kas wordt wel grondig schoongemaakt. Met hoge gasprijzen heeft de teler ook geen haast om snel te wisselen.

Eind december, net na de kerst, worden de nieuwe tomaten weer geplant. “Met AC-folie bovenin de kas en minder warmte erin. We gaan zuiniger telen en de start zal nu iets trager zijn. Maar we starten wel eind december om vroeg aan de markt te zijn en hopelijk van de hoge prijzen te kunnen profiteren. Dit jaar waren de eerste prijzen hoog.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Noordermeer

is tomatenteler in Vierpolders

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin