Doorgaan naar artikel

Tomaten en komkommers uit Spanje duiken op in schap

Albert Heijn-winkel. - Foto: AH

Albert Heijn-winkel. - Foto: AH

Nederlandse supermarkten hebben, op Lidl na, allemaal komkommer of tomaat uit zuidelijke landen in de schappen liggen.

Dat blijkt uit een rondgang langs 5 winkels. Aldi is het minst trouw aan Nederlandse groente, blijkt uit eerdere peilingen. Ook nu komen de komkommers uit Spanje en de snoeptomaten uit België. Jumbo heeft ook Zuid-Europese producten in het schap van het basispakket glasgroente. Het gaat om biologische komkommer (Spanje, € 1,45) en cherrytomaten (Portugal, € 1,50 voor 400 gram). Supermarktketen PLUS heeft Marokkaanse snoeptomaten in de schappen voor € 1,99 (500 gram). Albert Heijn heeft biologische trostomaten uit Spanje (€ 2,99 voor een pond).

Paprika

Bij de paprikaproducten waren nog geen herkomsten uit zuidelijke landen. De seizoenovergang naar Spaans product zal dit jaar sneller verlopen door de energiecrsis, is de verwachting . Meer Nederlandse telers zullen vroeger stoppen om zo stookkosten te besparen.

Ook op gebied van prijsconcurrentie vallen zaken op. PLUS heeft met Laagblijvers de belofte gedaan de prijs voor trostomaten laag te houden op € 2 per kilo. Dat wordt door de prijsvechters Aldi (€ 2,29) en Lidl (€ 2,69) geaccepteerd.

Een eerder ingezette prijsstunt bij mixpaprika door een kleine supermarktketen Vomar is niet opgevolgd door de grotere ketens, zo blijkt. Vomar beloofde de prijs op € 1,79 te handhaven. Dat is niet gevolgd door Lidl (€ 1,89) en Jumbo (€ 1,99). PLUS heeft deze week wel een actie voor € 1,29 en AH voor € 1,59.

Beheer
WP Admin