Doorgaan naar artikel

Tomaat

‘Voor de ene mat geef je te veel water, voor de andere weer te weinig’

Ruud Dukker in Tinte heeft eind week 48 de laatste cocktailtomaten geoogst van een vak Brioso dat hij vroeg heeft gekopt. “We hebben daar lekker grof geoogst. De kilo’s waren goed. En het gewas is tot het eind toe sterk gebleven. Qua ziektes is alles onder controle gebleven. Weinig wittevlieg en Botrytis.”

Botrytis
Dat laatste was helaas niet het geval in de afdeling waar later is getopt, en de teelt langer doorgaat. “Tot en met het koppen waren beide kassen hetzelfde. Maar in twee weken tijd vanaf dat moment was dat over. Bij de laat getopte planten was het gewas minder weerbaar. We hebben daar een te hoog percentage uitval door Botrytis gekregen.
We hebben daar veel werk in gestoken. Maar er is niet meer tegen gespoten. Dat geeft een nat gewas, en dan spuit je er alleen maar meer sporen in. Botrytis is heel besmettelijk, je ziet het door de kas heen rollen.”
Hij gaat nog een enkele week door met oogsten. “Rond 18 of 20 december verwachten we de laatste te oogsten. We moeten het daarbij zonder Ethrel doen. Binnen Prominent hebben we afgesproken dat we dat niet meer gebruiken.” Er zit begin week 49 nog één tros aan de plant die nog helemaal groen is. “Dan heb je die veertien dagen nog wel nodig.”

Scherm veel dicht
Er worden etmaaltemperaturen van 18,5 graden Celsius of hoger gedraaid om de afrijping te bevorderen. De nachttemperatuur zit op 17 tot 17,5 graden. Overdag is dat rond de 20 of 21 graden Celsius op een donkere dag. “Met licht mag het gerust oplopen naar 24 graden.”
Het schermdoek is alleen op de dag nog eventjes open.
Hij geeft zo weinig mogelijk water. In combinatie met de Botrytis-uitval is dat best lastig. “Voor de ene mat geef je teveel, voor de andere weer te weinig. Je hebt geen basis meer waarop je kunt gaan sturen.”

Plagen
Aan plagen zit er wat wittevlieg, maar het blijft beheersbaar. Verder een enkele mineerder en een rupsje. Van die laatste verwacht hij echter geen nadelen meer. “We hebben daar een paar weken geleden nog tegen ingegrepen met Nomolt.”

Op 3 januari start de nieuwe teelt, waarbij gedeeltelijk opnieuw voor Brioso op onderstam Maxifort wordt gekozen. Er vindt wel een verschuiving plaats, doordat er iets meer van het ras Dunne, een San Marzano-type. “We krijgen langzaam aan wat meer marktkansen in die richting. Maar je moet dat heel voorzichtig doen. Anders teel je zowel het ras met de minste kilo’s als met de minste prijzen.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin