Doorgaan naar artikel

Tomaat los

Afbeelding

‘We zullen tegen spint nu ook een keer moeten gaan ingrijpen’

Het gewas bij Leo van der Houwen in Steenbergen staat er best goed op, ondanks eerdere rookgasschade waardoor in driekwart van de kas een tros is weggehaald. “Daar is het gewas behoorlijk van hersteld. We zijn nu in dat gedeelte aan het plukken. Je merkt dat je daar even niet zo gek veel oogst, maar het gewas erboven ziet er nu weer goed uit.”
Door het niet hoeven oogsten van de weggehaalde tros, is ook het verwijderen van achterblijvende kopvruchtjes er wat bij ingeschoten. “De laatste weken hebben we daardoor veel puntwerk geoogst.“
De kwaliteit van de vruchten is goed. “Al zouden ze iets grover mogen worden.” Het gemiddeld vruchtgewicht ligt rond de 96 of 97 gram, maar hij merkt dat dit al weer wat op begint te lopen.

Minder drain realiseren
Midden op de dag lucht hij op 20 graden Celsius. In de ochtenduren gebeurt dat op 16,5 graden, wat doorgaat tot 9.30 uur. Dan gaat de temperatuur naar 18,5 graden Celsius, om die vanaf 10.30 uur verder op te bouwen naar 20 graden.
Bij de watergift wordt eerder gestopt met de afnemende daglengte. “Ook met mooi weer wordt er na 17.00 uur sowieso niets meer gegeven. Bij regenachtig weer krijgen ze soms om 14.00 uur of 15.00 uur al de laatste beurt. We proberen minder drain te realiseren: 20 procent op de dag is genoeg. En al drie weken lang, vanaf begin augustus, geven we geen nachtbeurten meer.”
Met vochtiger omstandigheden wordt het gewas bovenin wat voller. Daarom haalt hij elke week een blaadje weg. “Om het gewas even wat opener te maken.”

Weinig Botrytis
Er zijn een paar Botrytis-plekjes gevonden, al is dat niet noemenswaardig. Het hele jaar heeft hij daar weinig last van gehad. Begin augustus is hij begonnen om een rondje Teldor te spuiten.
Bij de plagen heeft hij tot nu toe alleen wat tegen rupsen moeten spuiten. “Al zullen we tegen spint nu ook een keer moeten gaan ingrijpen.” Wittevlieg is geen probleem.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Beheer
WP Admin