Doorgaan naar artikel

Tomaat los

‘Je moet wat agressiever zijn met dit ras, om hem op zijn vrucht te zetten’

“De aanmaak is super met al dat licht”, reageert Pieter van Dijk in Brielle. Half april is hij bij de vleestomaat Rebelski (voorheen DRW 7749) op 4 vruchten per tros gaan snoeien om wat extra kilo’s aan te maken. “Nu zijn we net weer op 3 gaan snoeien, zodat we eind juli de viertjes kwijt zijn en voldoende grof kunnen blijven.”
Hij oogst 75 procent als BBB. “Het gemiddeld vruchtgewicht zie je wel wat toenemen, doordat ze wat hoogronder worden.” Maar nu hij in de trossen van vier vruchten is begonnen, verwacht hij dat dit vruchtgewicht van 240 gram wel weer iets af gaat nemen.

Agressiever telen
Achteraf is hij met een te grote stengeldichtheid gestart voor het groeizame ras, maar gelukkig compenseert het zonnige weer van dit jaar de gevolgen daarvan. Wel blijft het zaak voldoende op generatieviteit te blijven werken. “Toen we Growdena teelden, stelden we nooit een voornacht in. Nu zit er echt een dip in van 9 graden. We zijn dat zelfs sneller gaan doen, in een uur in plaats van in anderhalf uur. Je moet wat agressiever zijn met dit ras, om hem op zijn vrucht te zetten. Achteraf hadden we daar nog iets eerder mee moeten beginnen, gezien het gemiddeld vruchtgewicht dat elke week iets bleef stijgen. Maar een nieuw ras moet je leren telen. Het is echt een enorme groeier die je moet temmen. Je moet hem dan ook niet te vroeg willen zaaien.”
“Inmiddels begint hij wel iets makker te worden. Maar dat mag ook wel: 90 vruchten van 230 gram is 20 kilo per vierkante meter. Dat is heel veel.”

Witte vlieg
Qua plagen ziet Van Dijk een hoekje witte vlieg. “We proberen niet chemisch in te grijpen en het biologisch onder controle te houden. De Macrolophus komt nog niet echt op gang. Dat valt wat tegen. We moeten het hebben van de Encarsia. Daar zien we wel een onwijze parasitering.”
Verder experimenteert hij met andere oplossingen. We hebben het biologische middel ER II gebruikt. Van een biologische teler hoorde ik dat hij zijn witte vlieg met veel gele rollertraps onder controle houd. We hebben daarom een buisrailkar helemaal in de krimpfolie gespannen, en eromheen vangplaat-linten gehangen. Tijdens het rijden tikten we met stokken om de koppen van de plant te bewegen, zodat de witte vliegen opvlogen en tegen de vangplaten kwamen. Je moet wel oppassen dat je de kar niet te laag tussen het gewas zet, anders blijven er bladeren tegen de vangplaten plakken.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin