Doorgaan naar artikel

Tomaat los

‘Beetje sport om folie zo lang mogelijk te laten liggen’

Paul van Schie in Kwintsheul heeft 5 december geplant, een 22 oktober gezaaide geënt getopte plant van Arvento op onderstam Maxifort. “Ik kreeg een mooie gelijke, uniforme plant op de tuin.”
Er is gestart met 19 graden Celsius overdag en 18 graden in de nacht. Dat is van lieverlee verschoven naar de huidige dagtemperatuur van 21 graden Celsius tussen 11.30 uur en 15.00 uur, met een lichtverhoging van 3 graden. Om een donkere dag gaat de temperatuur om 15.00 uur al weer naar 15 graden. Op een mooie dag mag de temperatuur tot zononder doorgehaald worden tot 20 graden Celsius. “Maar daarna gaan we terug naar 13 graden, vooral door het vaste folie dat er boven ligt. Dan heb je makkelijk wat hogere etmaaltemperaturen.”

Krachtiger met meer licht
Van Schie is dankbaar dat het buiten wat minder donker is geworden. “Met dat licht blijft er nu weer wat energie over voor de plant. Je ziet de kracht komen. Zeker met enten-toppen zit de eerste tros vrij laag en is dan wat zwakker. We doen dus rustig aan om hem eruit te laten komen.” Hij probeert daarom vooral met het licht mee te telen. Dus wat meer temperatuur bij meer zon, en rustig aan telen bij donkere omstandigheden.
De plant staat begin week 2 nog steeds naast het plantgat, en wordt daar halverwege die week pas op gezet. “Met dat zachte weer zijn we toch maar een weekje later gegaan dan normaal, om de plant beter in balans te houden. Nu eerst de tweede tros in bloei is gekomen, stuur je wat generatiever.”

Eerste bloem verwijderd
Daarnaast heeft hij de eerste bloem overal standaard verwijderd. “Bij enten-toppen wordt die eerste tomaat anders toch vaak een bonk.” Het weghalen van die eerste bloem heeft de beslissing ondersteund om niet eerder het plantgat op te gaan. “Als er eerst al een gezet bloemetje aan de tweede tros zit, houdt de plant zichzelf beter in balans. Onder folie wordt het anders moeilijk bij weinig bloei. Een geënte plant bouwt snel worteldruk op. Je moet dan een kier gaan trekken, en dan krijg je weer snel temperatuurverschillen in de kas.”

Folie langer benutten
“En het is toch ook een beetje sport om dat folie er zo lang mogelijk in te laten liggen, om zo min mogelijk gas door de ketel te sturen en zoveel mogelijk met de wkk te blijven doen. Het bedrijfsresultaat is niet alleen tomaat, maar ook besparen op energiekosten.” Wat niet wegneemt dat het voorrang heeft om daarbij altijd een goede plant neer te zetten die topproductie kan halen.
Boven het folie hanteert hij altijd een minimumluchtje van 5 procent, om te proberen zoveel mogelijk vocht af te voeren. Maar verder wil hij niet te veel luchten, omdat anders het folie makkelijk kapot kan waaien bij veel wind. “Dat is zonde van de tijd om dat weer te moeten repareren. We hebben daarom een luchtverlaging op wind in de regeling gezet.”

Avondbeurt
De planten krijgen een watergeefbeurt ’s nachts en een beurt overdag. “Tot nu toe probeerde ik dat watergeven ’s avonds te doen, wanneer de plant er niet zo veel mee doet, om zeker met die zachte temperaturen meer generatieviteit en drogestof in de plant te krijgen. Overdag zou de plant te makkelijk water ter beschikking hebben gekregen, als de EC in de pot – van 8 of meer – zakt met een druppel-EC van 4. Maar nu is de plant zo groot dat ik ook op de dag water moet gaan geven. Het plantje verdampt zoveel dat je het anders niet redt, zeker niet met een 10×10 potje.”

Condensatie
Met de beginnende ontwikkeling van jonge vruchtjes gaat condensatiegevaar al weer toenemen. “Als je na een koude nacht van bijvoorbeeld 17,5 graden naar een piekje van 25 graden toe gaat, zie je dat het folie rond de steenwolmat al helemaal nat is. Je moet dus opletten dat ’s morgens op tijd op temperatuur bent.”

Omdat de vorige teelt schoon is geëindigd, is Van Schie dit seizoen niet standaard gestart met een rondje Vertimec. Toch zal hij moeten gaan spuiten. “We hebben voor het eerst Tuta absoluta gevonden.
Verder zijn de eerste mineervliegstipjes waargenomen. Hij houdt dat in de gaten, om zonodig van lieverlee wat biologie uit te gaan zetten. “Maar een mineervliegcyclus gaat in deze tijd nog niet zo heel snel.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Paul van Schie

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin