‘Vleestomaten telen is bijna een olympische sport. Daarom moet alles optimaal zijn.’
‘“We hebben nu gelukkig mooi weer maar de donkere periode zie je nog wel terug in het gewas”, zei Jan Zeinstra van Greenhouse Dili in Berlikum vorige week. De vleestomaten van het ras Rebelski (DRW 77-49) staan er desonsanks vrij goed bij. “We hebben de groei er goed in weten te houden door het klimaat aan te passen aan de hoeveelheid licht.”
Het heeft zeker geholpen dat hij maar twee koppen per vierkante meter heeft aangehouden (stengelafstand 60 centimeter). Daarbij dringt er meer licht door in het gewas. Het levert ook gemakkelijker grove vruchten op. “Bijna alles is nu BBB+, tomaten van 250 tot 300 gram per stuk. Door de ruime stand krijg je meer bloemen aan de tros en kun je snoeien op 4 vruchten. Zo kom je verder in productie met minder werk.”
Zeinstra verkoopt de sterk geribde en hoog geschouderde tomaten in 3 kilo verpakking aan een grote supermarktketen en een deel in duo-verpakking. “Alle tomaten hebben al een bestemming via de telersvereniging Best of Four.”