Doorgaan naar artikel

Tomaat los

‘Alles inzetten op grofheid, om straks een berg hergroei te voorkomen’

Het vleestomatengewas bij Jan Zeinstra van Greenhouse Dili in Berlikum heeft tijdens de vorstperiode in februari nog kunnen profiteren van het AC-folie. Daarna is het verwijderd. Voorafgaand aan de vorst was vocht nog geen reden om het folie al weg te halen. “We hebben toen twee banen open getrokken om vocht af te voeren. Een kier waar de kas het hoogst was, en een baan 40 tot 50 meter verder naar de kopgevel toe. Dat ging best.”

Gebruikssporen donkere periode
Zeinstra is blij met de huidige lichtrijke buitenomstandigheden. “Je ziet nog wel gebruikssporen van de afgelopen donkere periode. Met een te warm en bedompt kasklimaat in de ochtend is de bladkwaliteit achteruit gegaan. We hebben bladpunten gekregen. In de ochtend is er toen te weinig calcium naar de bladeren gegaan.” Op het moment dat de bladeren met bladpunten volgroeid waren, zijn ze er voor de zekerheid afgesneden, om geen invalspoort voor Botrytis te kunnen vormen.
Verder is tijdens het sombere weer overgeschakeld naar vlakkere temperatuursinstellingen, om meer op groei te gaan telen.

Konten goed dichtgegroeid
Begin week 13 is de negende tros aan het bloeien en zijn net de eerste vruchten geoogst. “Na steeds centjes aan het uitgeven te zijn geweest, komen we nu gelukkig ook weer in het verdienmodel terecht.” Bij een gedeelte van de planten waar de eerste tros is gemist, begint de opvolgende tros nu door te komen.
De kwaliteit van de geoogste vruchten is goed. “Wij hebben 1 op 1 geënt. Dat is gunstig voor de Rebelski. De konten zijn goed dicht gegroeid. Collega’s die Rebelski enten en toppen, hebben veel meer last van gaten onderin. Daar is het ras gevoelig voor.”
De sortering valt hem mee. Zo’n 52 tot 53 procent valt in de BBB. De rest is BB.

Werken op groei en snelheid
Met voldoende buitenlicht begint het gewas nu van boven weer mooi groen te worden. “De groeisnelheid gaat weer omhoog. Als het zulk weer blijft, gaat het helemaal goed komen.”
Hij zet daarbij in op grofheid van de vruchten. “Anders krijg je straks een berg hergroei na het lossen van de eerste vruchten. Tijdens het slechte weer is de zetting moeizaam geweest, dus de volgende vruchten zullen pas wat later komen.”
Hij werkt nu dan ook op groei en snelheid. Na de nachttemperatuur van 17,5 graden Celsius gaat hij vanaf 10.00 uur opbouwen richting de 23 graden Celsius, met een graad lichtverhoging daar bovenop. Vanaf 19.00 uur gaat hij weer terug naar 17,5 graden.

Licht op vrucht houden
Er zitten nog 10 tot 11 bladeren aan de plant. “Het onderste blad slijt heel snel. Dat is inherent aan dit ras. We zorgen dan ook dat we kort bijblijven met snijden. Daardoor houden we ook veel licht op de vruchten.”
De groeibuis helpt de vruchten onderin het gewas langer warm te houden en er meer assimilaten naar toe te krijgen. De groeibuis staat in de voornacht ingesteld op vocht. Zo ligt hij bij 80 procent RV bijvoorbeeld op 40 graden Celsius, en mag hij 60 graden worden als de RV oploopt naar 90 procent.
Met watergeven krijgt het gewas nog steeds 3,1 EC aan voeding mee. De buitentemperatuur is nu nog niet hoog genoeg om al met lichtverlagingen te gaan werken. “De plant moet nu eerst nog bouwstenen hebben.”

Botrytis-preventie
Bij de ziektes krijgt Botrytis-preventie volop zorg en aandacht. “Het vocht is nu hoog, terwijl je in deze tijd nog niet echt kunt doorluchten. Ook door het foliegebruik is het gewas ietsje vatbaarder. Elk plekje of breukje kan een invalspoort zijn voor Botrytis. Daarom gaan we er iedere 14 dagen doorheen om alle ‘gekkigheid’ weg te halen.” Er is een enkel bladrandje te zien.

Volop biologische strijdkrachten
Met plagen is het nog rustig. Er zit een beetje wittevlieg, maar de biologie weet die goed onder controle te houden. “Vorig jaar hadden we daar wel last van. Dus nu hebben we al op tijd volop een biologische strijdkracht opgezet. Er zijn weinig andere opties. Je wilt niet dat je later spijt krijgt omdat je de biologische bestrijding in het begintraject hebt laten verslonzen.”
Rebelski is ook een meeldauwtolerant ras. Daarom is na het inzetten van de biologie gestopt met zwavelen, zodat de natuurlijke vijanden in hun ontwikkeling geen hinder ondervinden van zwavel.

Clippen
Naast de standaard gewaswerkzaamheden is vanaf de derde week van februari ook een begin gemaakt met het clippen van het gewas. Dit wordt in een werkgang meegenomen met het dieven.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Zeinstra

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin