Doorgaan naar artikel

Tomaat

‘We geven extra kalksalpeter mee in dagvoorraad’

Het gewas bij Corné Smulders in Oirschot staat er goed bij, met een flinke belasting. Begin week 22 hangen er 190 pruimtomaten per vierkante meter, met een gemiddeld vruchtgewicht van 110 gram. Daarbij blijft de gewasgroei voldoende. “De kopdikte zit nog bij de 10 millimeter.”
Met het warme zonnige weer geeft hij extra kalksalpeter mee in de dagvoorraad. “Een pruimtomaat is vrij gevoelig voor neusrot. We geven daarom 150 liter kalksalpeter mee in de dagvoorraad van 160 kuub.” Alleen een maand geleden had het gewas een klein beetje neusrot, na extreem zonnig en warm weer. “Bij die tros zo’n 6 procent van de vruchten. Ongeveer een tomaatje per plant.”
Hij snoeit de trossen op zes vruchten. “Vanaf de langste dag gaan we terug naar vijf tomaten per tros.”

Lichtsomverhoging
Smulders hanteert een dagtemperatuur van 21 graden Celsius, zonder lichtverhoging. De voornacht van 14 graden staat tot 01.00 uur ingesteld, met een graad lichtsomverhoging (tussen de 1.000 en 2.000 Joules). Daarna gaat de nachttemperatuur naar 17,5 graden Celsius, met anderhalve graad lichtsomverhoging waarmee de temperatuur om 4.00 uur op 19 graden zit.
Hij druppelt 2,8 EC mee met de watergift, met 0,4 graad aftrek als lichtverlaging tussen 11.00 uur en 14.00 uur.

Veel Macrolophus
Bij de plagen zit er een klein hoekje met spint. “Er is in het verleden een keer met Floramite gespoten, maar nu houdt de Macrolophus het 100 procent onder controle. Er zit veel Macrolophus. Wittevlieg zie je daarom ook bijna niet.”
Tegen een klein plekje met luis is Phytoseiulus uitgezet, nadat er in de haard eerst een rookpotje bij was gezet.
Zaterdag is nog een rondje Botrytis-controle uitgevoerd, nadat oogsters hier en daar een plekje hadden gezien. “Het viel mee. In elk paadje misschien twee plekjes. Wel gaan we toch alvast preventief een keer stengels spuiten.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin