Doorgaan naar artikel

Tomaat

‘Ik wil zoveel mogelijk op de vruchten blijven werken’

Het gewas van de Komeett bij Michel de Winter van Stargrowers in Hoek van Holland staat in week 28 heel groeizaam. Het altijd clippen van het gewas en het alles op vier vruchten snoeien van de vruchten ziet hij terugkomen in de regelmaat en uniformiteit van de gewasontwikkeling. “Met 7 trossen op vier, en nog één bloeiende tros erboven, zit er een mooie lijn in.”
Wisselende weersomstandigheden geven geen problemen. Een aantal weken geleden was dat iets lastiger. Toen hadden we enkel gescheurde vruchten.”

Zomerinstellingen
Hij houdt echte zomerinstellingen aan bij de klimaatbeheersing. Hij lucht een halve graad boven de stookinstellingen. Vanaf een half uur voor zononder staat een temperatuur van 14 graden Celsius ingesteld. “Dat redt je nu niet. Maar mocht het ineens een koude nacht worden, dan kan hij die temperatuur pakken. Het gewas neigt er naar om weer wat groeizamer te worden. Maar ik wil zoveel mogelijk op de vruchten blijven werken. Die zijn nu 175 tot 180 gram. Dat wil ik zo houden.”
Ongeveer vanaf 1.00 uur hanteert hij 16,5 graden. Overdag is dat 21 graden Celsius, met 2 graden lichtverhoging erop tussen 1.300 en 1.700 Joules.
De watergift start tussen 8.30 uur en 9.00 uur, en gaat door tot rond 19.00 uur. “Hij kan twee nachtbeurten krijgen. De eerste boven 600 Joules en de tweede boven 1.200 Joules.” De druppel-EC is 3,2 met donker weer. Vanaf 500 watt gaat daar een halve punt van af.

Minder bladeren
Hij zorgt dat er 16 blaadjes (na het bladsnijden) tot 19 blaadjes (voor het blad verwijderen) aan de stengels zitten. Dit wordt aangepast met afnemend licht. “Vanaf 1 augustus gaan we er iedere week een blad extra uit halen., om uiteindelijk tussen de 11 en 13 uit te komen.”
De biologie ‘loopt op rolletjes’ “Er zit veel Macrolophus, en diglyphus tegen mineervlieg. Er zit wel een enkel stipje meeldauw, dus ik zwavel wel maximaal, tussen 19.00 uur en 5.00 uur. Ook heb ik twee keer gespoten.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin