Doorgaan naar artikel

Tomaat

‘De Macrolophus doet het verschrikkelijk goed. Je ziet er tientallen per plant.’

Het gewas van de Brioso cocktailtomaten bij Ruud Dukker in Tinte staat er goed bij. “Al merk je wel dat we minder licht hebben op het moment. Je ziet aan het gewas dat ze assimilaten nodig hebben. De tros zie je wat zwakker worden en de gewaskleur wordt ietsje minder.”
De uitgroeiduur is iets verkort, nadat de meest extreme plantbelasting er af is. “Bij Brioso halen we normaal de tiende tros er af. Nu hangen er na het knippen nog maar 8 tossen, dus een tros minder dan een maand geleden.”

Trossnoei
Bij het snoeien haalt hij nog steeds alleen het laatste vruchtje van de tros af. “Maar ik heb het vermoeden dat we in week 26 naar 2 vruchtjes gaan, afhankelijk van hoe groot de tros op dat moment is. De tomaten die we nu aanmaken worden in augustus geoogst. Het is de vraag of je dan wel zo’n grote tros wilt hebben. Zo’n 9 tot 10 vruchtjes per tros, dat is toch wel het maximum.”

Kwalitatief goed
“De kwaliteit is ook netjes. Dat ziet er erg goed uit. Het kleuren van de tros gaat goed door. We zien ook weinig groene punten. Na een of twee regenachtige dagen heb je wel eens een enkele gescheurde, maar die hoeveelheid is niet problematisch.”
Het gemiddelde vruchtgewicht raakt de laatste paar weken net de 40 gram niet, wat een goede sortering is voor het bediende handelskanaal.

Ochtenddip
Bij de temperatuurinstellingen houdt hij een voornacht aan van 13 graden Celsius, tot even voorbij middernacht. Daarna gaat hij heel rustig opstoken richting 18,5 graden, om deze temperatuur ’s morgens rond 4.00 uur te bereiken.
“Om half zes gaan we al weer dalen. “We proberen toch om een ochtenddip van 16,5 graden te halen, om de tros sterk te krijgen. Na 8.00 uur gaan we dan weer stijgen naar de 19,5 graden toe, die hij rond 13.00 uur bereikt moet hebben.”
Aan het eind van de middag mag daar zo’n 5 graden bij komen, om even de 25 tot 27 graden Celsius aan te raken.
Alles wat hij uit de wkk aan CO2 krijgt, wordt gedoseerd. “Als de stroom erg goedkoop is, kan de beschikbaarheid wel eens wat minder zijn. Dan wil ik makkelijk één van de wkk’s uit zetten.”

Veel Macrolophus
De biologische bestrijding verloopt naar tevredenheid. “De Macrolophussen doen het verschrikkelijk goed. Op elke plant komen we er tientallen tegen. We zien dan ook weinig problemen.” Hij vermoedt dat larven en eieren van de eerder aanwezige mineervlieg de Macrolophus mede heeft hebben om veel eiwitten binnen te krijgen en zich goed voort te kunnen planten.
Inmiddels is de mineervlieg vrijwel weg. “Je ziet nog blad met veel stipjes, maar geen doorlopende gangetjes. Nog een rondje bladsnijden, en we zijn die ook kwijt.”

Vlucht wittevlieg
Enkele weken geleden kwam er ineens een hele massa wittevlieg binnen vliegen, hoewel er geen oorzaak aan te wijzen was van oogstwerkzaamheden of geruimde kassen in de buurt. “Tot afgelopen week zagen we er nog veel zitten, maar door die enorme hoeveelheid Macrolophus is het geen probleem geworden.”
Tegen spint is wel een rondje gespoten met Floramite, hoewel het de vraag is of deze plaag doorgezet zou hebben. “Maar ik durfde het toch niet aan om die bespuiting over te slaan.”
Tegen rupsen is al een maand lang niets gedaan. Er is geen ei-afzetting waar te nemen.
Ook qua schimmels is het rustig.

Osmose
De neerslag heeft het bassin weer aardig aangevuld. “Maar eerder is het best even spannend geweest. We hebben bijna een week leidingwater moeten bijmengen.” Voor de rest kon hij het aan met de osmose-installatie, die nu zelfs even uit staat.
“De bron was wat zouter geworden, daarom hebben we een tweede trap op de osmose laten zetten. We hebben nu weer perfect water, met weinig natrium. Alleen zien we wel veel borium terug. Dat blijft een aandachtspuntje.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin