Doorgaan naar artikel

Tomaat

‘Afrijping zonder ethrtel vraagt iets meer energie’

De teelt van de Brioso bij Marcel van den Berg in De Lier begint eind week 51 ten einde te lopen. Deze wordt doorgetrokken tot 3 januari. Op 10 januari worden de nieuwe geënt getopte planten weer geplant. Hierbij is gekozen voor hetzelfde ras. Na het planten op 2,5 plant per vierkante meter wordt de stengeldichtheid later opgevoerd naar 3,75 per vierkante meter. De nieuwe teelt start onder een beweegbaar schermdoek, met daaronder een vast folie.
In de huidige teelt valt de uitval van planten door Botrytis erg mee. Het gewas levert nog kwalitatief goede vruchten op.
“Het gemiddeld vruchtgewicht neemt naar het eind van de teelt wel iets toe, naar rond de 35 gram.”

Graaddagen
De teelt wordt zonder gebruik van ethrel geëindigd. “Dat doen we nu al voor het derde jaar, en dat gaat goed.” Om toch goed uit te komen met de afrijping, wordt hiervoor het aantal graaddagen (de gehanteerde temperatuur x het aantal dagen) geteld. “Met 1.150 tot 1.200 graaddagen zijn ze tot op de dag nauwkeurig rood. Er gaat natuurlijk wel iets meer energie inzitten dan bij ethrellen.”

Koeler voor kwaliteit
Na de laatste bloei is een etmaaltemperatuur van 15 tot 16 graden Celsius aangehouden. De laatste maand wordt dag en nacht vlak geteeld op een etmaaltemperatuur van 21 graden Celsius. “Nu zitten we weer op 17 of 18 graden. Richting het eind gaan we weer wat koeler telen, om de kwaliteit van de tomaten goed te houden. Dat komt ook met de graaddagen voor het afrijpen goed uit.”
De EC laat Van den Berg iets oplopen. “We sturen naar een EC van 7 in de mat, om de vruchtkleur te bevorderen. Dat bevalt ons goed.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin